Telenor data centar ne zna šta je downtime

Da li ste se nekad zapitali koliko bi vašu kompaniju koštalo da njeni servisi budu nedostupni 90 minuta? Računica je sledeća: prekid rada servisa u sekundama pomnožen sa brojem podataka koje je bilo potrebno procesuirati, uskladištiti, proslediti ili možda arhivirati, pa uvećan za vrednost podataka. Pričamo o milionima ili čak milijardama. A sada zamislite sve to u jeku pandemije COVIDA-19 i trenutku kada se sve prebacilo u online svet.

PCPress.rs Image

Doći do konkretne računice nije lako. A i zašto biste, kada ste u prilici da omogućite nesmetani rad svoje opreme i usluga i da ne razmišljate o najcrnjim scenarijima.

Telenor data centar punu deceniju nije imao zastoj

Otkako je počeo s radom, punu jednu deceniju, Telenor data centar nije imao nijedan zastoj, a raspoloživost servisa je 100 odsto. Nalazi se u Beogradu i odgovara najzahtevnijim potrebama IT industrije u ovom delu Evrope. Povezan je s međunarodnim čvorištima i tačkama Interneta u Budimpešti, Sofiji i Podgorici preko Telenor-ovih optičkih sistema, dužine oko 7.500 km, čime omogućava realizaciju najkraćih ruta između zapadne, istočne i južne Evrope. Svi operatori prisutni su sa sopstvenom infrastrukturom i mogu međusobno da se povežu pod jednakim uslovima, tako da čine carrier neutral data centar, kakav je i Telenor-ov.

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

PCPress.rs Image

U svetu trenutno postoji oko pola miliona data centara. Najveći je Switch SuperNAP u Nevadi, dok je Telenor-ov najnaprednija tehnička zgrada i najveće interkonekciono čvorište za region centralne i istočne Evrope, izgrađeno po visokim industrijskim standardima.

Da li ste znali da bi Telenor data centar mogao da radi tri dana pri punom kapacitetu, bez dolivanja goriva, čak i ako bi u celom Beogradu nestalo struje?

Kome je namenjen?

Svima kojima su potrebne telehousing usluge – onima koji imaju potrebu za brzim i sigurnim informatičkim poslovanjem, bez velikih ulaganja u sopstvenu telekomunikacionu infrastrukturu. Korisnici su veliki međunarodni i nacionalni operatori, finansijske institucije, kontent provajderi i provajderi digitalnih servisa.

PCPress.rs Image

„Niko nije mogao pretpostaviti da će nam početak 2020. godine izgledati ovako. Naučili smo da je stabilna i besprekorna usluga ono što je ljudima najpotrebnije, što im uliva osećaj sigurnosti, ma kojim biznisom da se bave. Kada smo gradili Telenor data centar pre 10 godina, razmišljali smo o budućnosti i tome kako da napravimo nešto što će i u narednom periodu svojom infrastrukturom i uslugama odgovarati najzahtevnijim potrebama IT industrije. Pratimo i slušamo šta nam govori tržište, prilagođavamo se onim najvećim i najzahtevnijim klijentima, ali i manjim provajderima, jer želimo da budemo partner svima onima kojima je potrebna naša podrška”, u glas poručuju članovi Wholesale tima Telenor-a.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

PCPress.rs Image

Šta nudi?

  • Mogućnost da korisnici preko Web portala imaju pristup svim parametrima, kao što su temperatura i vlažnost vazduha, video-nadzor, iskorišćenost Internet kapaciteta i protrošnja energije.
  • 24/7 video-nadzor opreme, uz stalni monitoring i kontrolu pristupa, s višestrukim mehaničko-elektronskim kontrolama ulaska u objekat i prostorije.
  • Ormane za smeštaj opreme korisnika ili prostor za smeštaj ormana koje korisnik donosi u prostor opremljen prema najvišim industrijskim standardima (Tier 3).
  • 99,9999% dostupnost elektorenergetskog napajanja, odnosno dozvoljava do maksimalno 0,53 minuta ili 32 sekunde nedostupnosti u napajanju godišnje. Telenor data centar je povezan na gradsku elektroenergetsku mrežu preko dve različite trafo-stanice 110/10 kV, s dve nezavisne grane napajanja. Sistemi napajanja električnom energijom projektovani su tako da je moguće održavanje jedne od grana napajanja bez uticaja na funkcionalnost sistema u celini.
  • Sistem klimatizacije koji obezbeđuje radnu temperaturu 20°C i 26°C, a vlažnost vazduha je 30-70 odsto, bez obzira na spoljne klimatske uslove. Spoljne rashladne jedinice smeštene su na krovu objekta. Prostorije su opremljene unutrašnjim CRAC jedinicama, a cevovod je dualni (A i B grana), što omogućava održavanje bez uticaja na funkcionalnost sistema u celini i bez pogoršanja uslova hlađenja u data
  • Sistem za detekciju i rano otkrivanje požara. Koriste se laserski detektori za rano otkrivanje dima (VESDA) koji obezbeđuju rano upozorenje o promenama u bilo kom delu data Suzbijanje požara u Telenor data centru vrši se IG-55 gasnim sistemom za suzbijanje požara, koji funkcioniše po principu naglog smanjenja nivoa kiseonika u vazduhu po zonama, i to do nivoa koji onemogućava dalje širenje požara.
Pročitajte i:  Vertiv: UPS nove generacije

PCPress.rs Image

Za sve one koji vole sliku više od teksta, na Telenor-ovom sajtu nalazi se film o tome kako izgleda data centar: https://www.telenor.rs/sr/biznis/data-centar/.

Na kraju, Telenor poziva sve koji su zainteresovani da svoja pitanja proslede na datawholesale@telenor.rs i naglašavaju da će njihov tim inženjera sve zahteve rado uklopiti i dizajnirati u skladu s potrebama svakog klijenta.

U ciframa

  • Izgrađen je 2010. godine
  • Sertifikovan prema standardima ISO 2015. godine
  • Prostire se na 2.600 kvadratnih metara
  • Ima 7.500 km optičkih sistema
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,