N Central domination

Telenor data centar ne zna šta je downtime

Da li ste se nekad zapitali koliko bi vašu kompaniju koštalo da njeni servisi budu nedostupni 90 minuta? Računica je sledeća: prekid rada servisa u sekundama pomnožen sa brojem podataka koje je bilo potrebno procesuirati, uskladištiti, proslediti ili možda arhivirati, pa uvećan za vrednost podataka. Pričamo o milionima ili čak milijardama. A sada zamislite sve to u jeku pandemije COVIDA-19 i trenutku kada se sve prebacilo u online svet.

PCPress.rs Image

Doći do konkretne računice nije lako. A i zašto biste, kada ste u prilici da omogućite nesmetani rad svoje opreme i usluga i da ne razmišljate o najcrnjim scenarijima.

Telenor data centar punu deceniju nije imao zastoj

Otkako je počeo s radom, punu jednu deceniju, Telenor data centar nije imao nijedan zastoj, a raspoloživost servisa je 100 odsto. Nalazi se u Beogradu i odgovara najzahtevnijim potrebama IT industrije u ovom delu Evrope. Povezan je s međunarodnim čvorištima i tačkama Interneta u Budimpešti, Sofiji i Podgorici preko Telenor-ovih optičkih sistema, dužine oko 7.500 km, čime omogućava realizaciju najkraćih ruta između zapadne, istočne i južne Evrope. Svi operatori prisutni su sa sopstvenom infrastrukturom i mogu međusobno da se povežu pod jednakim uslovima, tako da čine carrier neutral data centar, kakav je i Telenor-ov.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Najodrživiji modularni monofazni UPS prilagođen za Edge Computing

PCPress.rs Image

U svetu trenutno postoji oko pola miliona data centara. Najveći je Switch SuperNAP u Nevadi, dok je Telenor-ov najnaprednija tehnička zgrada i najveće interkonekciono čvorište za region centralne i istočne Evrope, izgrađeno po visokim industrijskim standardima.

Da li ste znali da bi Telenor data centar mogao da radi tri dana pri punom kapacitetu, bez dolivanja goriva, čak i ako bi u celom Beogradu nestalo struje?

Kome je namenjen?

Svima kojima su potrebne telehousing usluge – onima koji imaju potrebu za brzim i sigurnim informatičkim poslovanjem, bez velikih ulaganja u sopstvenu telekomunikacionu infrastrukturu. Korisnici su veliki međunarodni i nacionalni operatori, finansijske institucije, kontent provajderi i provajderi digitalnih servisa.

PCPress.rs Image

„Niko nije mogao pretpostaviti da će nam početak 2020. godine izgledati ovako. Naučili smo da je stabilna i besprekorna usluga ono što je ljudima najpotrebnije, što im uliva osećaj sigurnosti, ma kojim biznisom da se bave. Kada smo gradili Telenor data centar pre 10 godina, razmišljali smo o budućnosti i tome kako da napravimo nešto što će i u narednom periodu svojom infrastrukturom i uslugama odgovarati najzahtevnijim potrebama IT industrije. Pratimo i slušamo šta nam govori tržište, prilagođavamo se onim najvećim i najzahtevnijim klijentima, ali i manjim provajderima, jer želimo da budemo partner svima onima kojima je potrebna naša podrška”, u glas poručuju članovi Wholesale tima Telenor-a.

Pročitajte i:  Dell Technologies Forum se vratio

PCPress.rs Image

Šta nudi?

  • Mogućnost da korisnici preko Web portala imaju pristup svim parametrima, kao što su temperatura i vlažnost vazduha, video-nadzor, iskorišćenost Internet kapaciteta i protrošnja energije.
  • 24/7 video-nadzor opreme, uz stalni monitoring i kontrolu pristupa, s višestrukim mehaničko-elektronskim kontrolama ulaska u objekat i prostorije.
  • Ormane za smeštaj opreme korisnika ili prostor za smeštaj ormana koje korisnik donosi u prostor opremljen prema najvišim industrijskim standardima (Tier 3).
  • 99,9999% dostupnost elektorenergetskog napajanja, odnosno dozvoljava do maksimalno 0,53 minuta ili 32 sekunde nedostupnosti u napajanju godišnje. Telenor data centar je povezan na gradsku elektroenergetsku mrežu preko dve različite trafo-stanice 110/10 kV, s dve nezavisne grane napajanja. Sistemi napajanja električnom energijom projektovani su tako da je moguće održavanje jedne od grana napajanja bez uticaja na funkcionalnost sistema u celini.
  • Sistem klimatizacije koji obezbeđuje radnu temperaturu 20°C i 26°C, a vlažnost vazduha je 30-70 odsto, bez obzira na spoljne klimatske uslove. Spoljne rashladne jedinice smeštene su na krovu objekta. Prostorije su opremljene unutrašnjim CRAC jedinicama, a cevovod je dualni (A i B grana), što omogućava održavanje bez uticaja na funkcionalnost sistema u celini i bez pogoršanja uslova hlađenja u data
  • Sistem za detekciju i rano otkrivanje požara. Koriste se laserski detektori za rano otkrivanje dima (VESDA) koji obezbeđuju rano upozorenje o promenama u bilo kom delu data Suzbijanje požara u Telenor data centru vrši se IG-55 gasnim sistemom za suzbijanje požara, koji funkcioniše po principu naglog smanjenja nivoa kiseonika u vazduhu po zonama, i to do nivoa koji onemogućava dalje širenje požara.
Pročitajte i:  Vesimpex: Fabrika za (blisku) budućnost - Industrijska revolucija 4.0 u praksi

PCPress.rs Image

Za sve one koji vole sliku više od teksta, na Telenor-ovom sajtu nalazi se film o tome kako izgleda data centar: https://www.telenor.rs/sr/biznis/data-centar/.

Na kraju, Telenor poziva sve koji su zainteresovani da svoja pitanja proslede na datawholesale@telenor.rs i naglašavaju da će njihov tim inženjera sve zahteve rado uklopiti i dizajnirati u skladu s potrebama svakog klijenta.

U ciframa

  • Izgrađen je 2010. godine
  • Sertifikovan prema standardima ISO 2015. godine
  • Prostire se na 2.600 kvadratnih metara
  • Ima 7.500 km optičkih sistema
Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,