BIZIT 2022

Teleskop kojim ćemo moći da vidimo ivicu univerzuma

Zahvaljujući novim raketama koje je izgradio privatni sektor i otkrivanju dokaza o postojanju vode na Marsu, letovi i istraživanje svemira sada dobijaju više pažnje nego što su ih dobijali decenijama unazad. Međutim, uskoro se neće pričati samo o neposrednim susedima Zemlje, s obzirom da je nedavno počela izgradnja Giant Magellan teleskopa u Čileu, koji je dizajniran tako da uz pomoć njega može da se vidi sama ivica univerzuma, piše Futurism.

PCPress.rs Image

Ovaj projekat od milijardu dolara, koji bi trebalo da počne sa radom 2024. godine, imaće sedam ogromnih okruglih ogledala ukupnog prečnika 24 metara, što teleskopu daje deset puta veću preciznost u odnosu na svemirski teleskop Habl, kao i najveću reflektujuću površinu koja je ikada stvorena – veća za više od četiri puta u odnosu na današnjeg svetskog rekordera, optički teleskop sa jednom aperturom Gran Telescopio Canarias. Među novinama koje donosi je tehnologija koja će pomoći da se ispravi efekat iskrivljenja Zemljine atmosfere korišćenjem naprednog softvera kako bi pokrenuo na stotine podešavanja u sekundi i postavio sekundarna ogledala. Takođe, biće u stanju da prikupi više svetlosti od bilo kog drugog teleskopa ikada napravljenog, uključujući i svetlost iz najranijih dana univerzuma (zbog toga koliko vremena treba svetlosti da putuje na tako ogromnim rastojanjima, gledajući u to svetlo značiće da se zapravo gleda u prošlost).

Pročitajte i:  Moćni James Webb teleskop vidi daleko

Arhitekte projekta, konzorcijum univerziteta i institucija u SAD-u, Koreji i Australiji, odlučili su da ovaj teleskop postave u pustinji Atakama u Čileu zbog vedrog neba bez padavina. Astronomi će koristiti Magellan teleskop kako bi proučavali poreklo elemenata i rođenja zvezda i galaksija, te proučavali planete koje su identifikovane kao one na kojima potencijalno ima života.

PCPress.rs Image

Teleskop Giant Magellan je samo jedan od nekoliko gigantskih novih teleskopa koji se očekuju da počnu sa radom u narednoj deceniji. Takođe u Čileu, prigodno nazvan European Extremely Large Telescope – projekat koji finansira 15 evropskih zemalja – pretražiće nebo ogledalom prečnika 40 metara. Na Havajima, tim američkih, kanadskih, japanskih, kineskih i indijskih institucija planira da postavi, veoma bukvalno nazvan, Thirty Meter Telescope (ima, naravno, prečnik od 30 metara) na vrhu neaktivnog vulkana Mauna Kea, iako su lokalne primedbe na mesto njegovog postavljanja zaustavili dalji napredak projekta.

NASA-in James Webb Space Telescope će biti pušten 2021. godine, a stvoren je sa idejom da bude bolji od Habla, te neće kružiti oko Zemlje kao njegov prethodnik. Umesto toga, kružiće oko Sunca na udaljenosti od 1,5 miliona kilometara od Zemlje, i biće 2.500 puta udaljeniji od nas nego što je Habl. Tako će, u dubokom svemiru imati neophodne uslove da pronađe najudaljenije i još uvek neotkrivene galaksije.

Pročitajte i:  Vodič za kosmonaute: Zašto nema hleba u svemiru

PCPress.rs Image

Prema sajtu Giant Magellan Telescope, ovaj poboljšani pogled na naš univerzum može pomoći u odgovoru na mnoga od najvećih pitanja savremene astronomije, uključujući kako se stvaraju galaksije, kakva je priroda tamne materije i tamne energije i kako su se zvezde formirale posle Velikog praska. Teleskop bi čak mogao da pomogne u pronalaženju odgovora na pitanje o kom su razmišljali skoro svi koji su ikada gledali noćno nebo: Da li smo sami u univerzumu?

Izvor: Quartz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,