BIZIT plus

Tema BIZIT-a 2018: Šta je zapravo 3D štampa i koji su njeni potencijali?

Na BIZIT konferenciji 2018. pod nazivom “Industrija 4.0″, koja se održava 7. i 8. novembra tekuće godine u Klubu poslanika u Beogradu, između ostalog, biće reči i o digitalizaciji društva i korišćenju 3D štampe. Iako 3D štampanje dostiže zapanjujuće rezultate, izgleda kao da oni široj javnosti ostaju nepoznati. U posednjih par godina celo naselje u Holandiji  izgrađeno je od 3D štampanih kuća, gde je takođe odštampan prvi pravi most za saobraćaj, napravljena su 3D odštampana kola, i kao možda i najvažnija stavka, ištampano je i bioničko oko koje ima potencijal da vrati slepima vid. Verovatno vam se javlja pitanje, kako je moguće da vozimo odštampana kola i sedimo u odšampanoj kući? Šta je uostalom trodimenzionalna štampa, i za šta je sve sposobna?

3D štampanje podrazumeva bilo koji od raznovrsnih procesa tokom kojih se materijal spaja ili učvršćuje pod kontrolom kompjutera, kako bi se napravio trodimenzionalni predmet. Tokom tog procesa materijali se dodaju zajedno, poput tečnih molekula ili praškastih zrna, koji se spajaju jedni sa drugima.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Predmeti za štampanje mogu da budu skoro bilo kog oblika, i uglavnom su pravljeni pomoću korišćenja digitalnog modela informacija od 3D modela, ili drugog izvora električnih informacija poput Additive Manufacturing File-a (AMF). Dakle, 3D štampanje, odnosno Additive Manufacturing, gradi trodimenzionalni predmet od dizajna modela kome pomaže kompjuter, ili AMF fajla, uglavnom sukcesivno, dodajući materijal, sloj po sloj.

Pored štampanja raznolikih predmeta za potrošačku upotrebu, poput jefitnijih kuća, kola koja koštaju do 10.000 dolara, odštampanih patika, 3D štampanje može da se koristi za mnogo vrednije procese, poput pomaganja hendikepiranim ljudima, i u restauraciji istorijskih baština.

Istraživači su ištampali upotrebljive ljudske kosti i mišiće. Ištampani delovi tela uključuju sistem ugrađenih kanala, putem kojih hranljive materije i kiseonik iz tela mogu da teku u novo tkivo. Ovaj kanal drži ištampane delove živim, i pomaže im da se razviju u delove tela koji normalno rade. Za sad ova tehnologija nije dovoljno testirana, ali ako nastavi da se razvija, budućnost donacije organa postaće jednostavno pritiskanje dugmeta za štampanje.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

3D tehnologija se takođe koristi i za spašavanje svetske kulturno istorijske baštine. Talibani su marta 2001. godine, u dolini Bamijan uz pomoć dinamita srušili statue Bude visoke 30 metara, koje su uklesane u zidove doline pre više od 1.500 godina. Zahvaljujući eksponencijalnom napretku 3D digitalizacije, projekcije i štampanja, četrnaest godina kasnije Bude su se ponovo pojavile, barem na jedno veče. Naime, 3D tehnologija projekcije prikazala je holograme originalnih Buda sa projektora nameštenih na skele. Uz pomoć tehnologije mogu da se postignu još bolji rezultati. Ruševine Buda trenutno su skenirane i štampane u proporciji 1:25. Ovi mali modeli se koriste za planiranje restauracije u pravoj veličini koristeći 3D štampanje. Za takav ambiciozni tehnološki projekat biće potrebne godine, ako ne i decenije, dok se ne postigne krajnji cilj ponovnog pravljenja ovih statua.

U bliskoj budućnosti, upotreba digitalnih biblioteka punih istorijskim podacima i 3D slikama, u kombinaciji sa širokim protokom koji pružaju giganti poput Google-a, omogućiće punu restauraciju istorijskih baština, koja se neće ograničiti samo na upotrebu svetla i senki, već će koristi cigle, malter i 3D ištampani beton.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju
PCPress.rs Image
Hologram Budine statue

Pored mnogobrojnih pozitivnih strana, poput većine novih tehnologija, i 3D štampanje dolazi sa mogućnostima zloupotrebe. Ljubitelji oružja u Americi su krenuli da skidaju planove i štampaju trodimenzionalno oružje, akcija za koju je Ministarstvo pravde u SAD-u navelo da će sudski progoniti ljude koji nastave to da rade. I pored ovoga za sada deluje da prednosti 3D štampanja prevazilaze mane, i da možemo da očekujemo u budućnosti rašireniju upotrebu ove tehnologije. U slučaju da vas zanima 3D štampanje, i razvoj drugih digitalnih tehnologija, pozivamo vas da se prijavite na petu BIZIT konferenciju, uz maksimalan popust za prijave zaključno sa 31. avgustom, i ne propustite najveću regionalnu biznis i IT konferenciju.

    Facebook komentari: