Tesla će prikupljati video zapise iz automobila

Najnovije Tesla izdanje „Full Self-Driving-a“ od vozača se traži pristanak o prikupljanju video zapisa snimljenih spoljašnjim i unutrašnjim kamerama automobila u slučaju nesreće ili „ozbiljnog bezbednosnog rizika“. To će biti prvi put da će Tesla priložiti snimak određenog vozila i vozača, prema izveštaju Electrek-a.

PCPress.rs Image

Tesla želi da se osigura

Kompanija je ranije prikupljala video snimke kao deo FSD-a, ali je materijal korišćen samo za obuku i poboljšanje sistema za autonomnu vožnju sa veštačkom inteligencijom.

Međutim, prema novom sporazumu, Tesla će sada moći da poveže video sa određenim vozilima na osnovu VIN-a (Vehicle identification number). „Omogućavanjem FSD Beta, pristajem na Teslino prikupljanje slikovnih podataka povezanih sa VIN-om, sa spoljnim kamerama vozila i kamerama koje se nalaze u kabini u slučaju ozbiljnog bezbednosnog rizika ili bezbednosnog događaja kao što je sudar“, navodi se u sporazumu.

Ovakva dešavanja govore o tome da Tesla želi da se osigura i da ima dokaze u slučaju da je njen FSD sistem okrivljen za nesreću. Takođe ovakav sistem prikupljanja snimaka bi se mogao koristiti za brže otkrivanje i rešavanje ozbiljnih problema.

Pročitajte i:  Noćna mora: Cybertruck se kvari neverovatnom brzinom

FSD 10.3 je objavljen u velikoj meri više od prethodnih beta verzija, ali je brzo povučen zbog problema kao što su neopravdana upozorenja o sudaru, neočekivano automatsko kočenje i još mnogo toga.

Izvršni direktor Elon Musk je napisao na twitter-u da se takvi problemi „očekuju sa beta softverom“, dodajući da je „nemoguće testirati sve hardverske konfiguracije u svim uslovima sa internim QA.

Međutim, i drugi vozači na javnim putevima su nesvesni beta test vozači. Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu trenutno istražuje pritužbu vozača da je FSD doveo do sudara trećeg novembra u Brea-i, u Kaliforniji. Vlasnik je naveo da je njegov Tesla Model Y ušao u pogrešnu traku i udario u drugi automobil, nanevši znatnu štetu na oba automobila.

Tesla objavljuje novu beta verziju za još više korisnika sa ocenama bezbednosti vozača od 98 poena. Ranije su beta izdanja bila ograničena na vozače sa savršenim ocenama od 100 poena. Tesla naplaćuje vozačima 199 dolara mesečno za ovu funkciju ili 10.000 dolara odjednom, ali kompanije nije ispunila obećane rokove za autonomnu vožnju. Trenutno se FSD sistem smatra sistemom nivoa 2, daleko od nivoa 4 koji je potreban da bi sistem zaista bio „potpuno samostalan“.

Pročitajte i:  Samovozeći automobili mogu usporiti saobraćaj 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,