Top50 2023

Tesla je otvorila predstavništvo u Sinđangu

Tesla je otvorila novi prodajni i servisni centar u kineskom regionu Sinđang, gde živi muslimansko stanovništvo poznato kao Ujguri koje su Ujedinjene nacije i organizacije za ljudska prava identifikovale kao potisnutu etničku grupu.

PCPress.rs Image

EU je uvela sankcije Kini zbog Ujgura

SAD, Velika Britanija i Kanada su 2021. godine rekle da se Kina bavi „prisilnim radom, masovnim zatvaranjem u logorima za interniranje, prisilnom sterilizacijom“ i drugim zloupotrebama Ujgura. Takođe, EU je uvela sankcije Kini zbog „proizvoljnog pritvaranja“ Ujgura.

Kina je više puta odbacila te tvrdnje kao „laži i dezinformacije“.

Kompanija je ovaj potez najavila prošle nedelje. Takođe je i Wall Street Journal ranije izveštavao o Teslinom preseljenju u Sinđang.

U jednoj objavi na Weibo-u je pisalo „The Urumqi Tesla Center officially opens #inanewdirection. Kao prvi Tesla centar u Sinđiangu, ova lokacija integriše prodaju, uslugu i isporuku. To će pomoći korisnicima Sinđianga da uživaju u iskustvu usluge na jednom mestu, prateći vlasnike Teslinih automobila na njihovom putovanju na zapad.

U još jednoj objavi na Weibo-u je pisalo: „#inanewdirection Urumqi Tesla Center has officially opened! Poslednjeg dana 2021.godine sastajemo se u Sinđangu. Hajde da 2022. godine započnemo putovanje Sinđijanga ka čistim električnim vozilima“.

Pročitajte i:  Kineski BYD lansira tehnologiju pametnih automobila - Xuanji

Ogorčenje na zapadu

Mnogi korisnici društvenih medija u Kini izrazili su zahvalnost kao odgovor na Tesline objave. Ali taj potez je izazvao ogorčenje na Zapadu.

U junu 2021.godine, istraživači Amnesty International-a su otkrili da „kineske vlasti u zapadnom regionu Sinđianga okupljaju žene i muškarce uglavnom muslimane iz etničkih manjina Ujgur, Kazahstan i Kirgizi i zatvaraju ih u logore dizajnirane da ih oslobode terorističkih ili ekstremističkih sklonosti od 2017.godine.

„Vjeruje se da je više od milion Ujgura i drugih manjina iz Sinđianga držano u logorima za interniranje, gde su prisiljeni da proučavaju marksizam, odriču se svoje religije, rade u fabrikama i suočavaju se sa zlostavljanjem.

Peking kaže da ovi „kampovi za prevaspitavanje“ pružaju stručnu obuku i da su neophodni za borbu protiv ekstremizma.

Kao odgovor, američki senatori su nedavno odobrili nacrt zakona o zabrani uvoza iz kineskog regiona Sinđang osim ako preduzeća ne mogu dokazati da su proizvedena bez prinudnog rada.

Američki senator Marco Rubio, dao je izjavu o Tesli: „Korporacije bez nacija pomažu Komunističkoj partiji Kine da prikrije genocid i ropski rad u regionu.

Pročitajte i:  SAD optužuju Kinu za hakerske napade

Akcije Tesle porasle su u ponedeljak za više od 13 odsto nakon što je kompanija prijavila rekordne isporuke vozila za 2021.godinu.

Da li Tesla može napredovati u Kini?

Kompanija Elon-a Musk-a za EV i njegova raketna kompanija SpaceX suočile su se sa ispitivanjem u Kini.

Kina je prošle godine poslala žalbu Ujedinjenim nacijama otkrivajući da su se SpaceX sateliti skoro sudarili sa kineskom svemirskom stanicom u dva odvojena navrata.

Sa skoro 30.000 satelita i drugih ostataka za koje se veruje da kruže oko planete, naučnici su pozvali vlade da razmenjuju podatke kako bi smanjili rizik od katastrofalnih sudara. SpaceX je rasporedio skoro 1.900 satelita da opslužuje svoju Starlink širokopojasnu mrežu, a planira da lansira još hiljade.

Kina je naložila povlačenje Teslinih vozila zbog nedostataka u kvalitetu, a kineska vlada je ograničila upotrebu Tesla vozila od strane nekog državnog i vojnog osoblja navodeći bezbednosne brige.

Tesla je takođe pomogala Pekingu da pokaže da je otvoren za strane kompanije i da strana kompanija može napredovati na njegovom relativno zatvorenom tržištu.

Pročitajte i:  Teslin profit je blago poboljšan 

Tada 2019.godine kada je Musk ušao u Teslinu fabriku u Šangaju, izvršni direktor je rekao:

„Neko ko se danas pridruži kao mlađi inženjer Tesli u Kini mogao bi jednog dana biti izvršni direktor Tesle širom sveta.. Možda bi jednog dana mogli da imaju moj posao.

U julu 2020.godine, Musk je na Twitter-u objavio da je „China rocks“, dok su SAD pune „samozadovoljstva i prava“.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,