BIZIT plus

Tesla počinje da prima rezervacije za Tesla Semi

Pet godina nakon predstavljanja svog električnog kamiona, Tesla je konačno otvorila rezervacije za Tesla Semi. Prema izveštajima CNET-a, Tesla je počela da prima rezervacije za električni kamion.

PCPress.rs Image

Tesla Semi je predstavljen 2017.godine

Obavezan je depozit od 20.000 dolara (od toga 15.000 dolara bankovnim transferom). Takođe, Tesla još uvek nije smanjila vreme za očekivani period proizvodnje koji počinje 2023.godine. U početku rane rezervacije su uglavnom bile ograničene na masovne porudžbine kompanija poput PepsiCo-a i Walmart-a.

Tesla Semi je predstavljen 2017.godine zajedno sa drugom generacijom Roadster-a. Električni kamion je bio namenjen da unapredi konvencionalne kamione sa maksimalnim dometom od 800 kilometra, brzim dopunjavanjem pomoću „Megacharger-a“ i vremenom od 0-100km/h za 20 sekundi pri opterećenoj težini od 3.628kg.

Očekuje se da će početna cena krenuti od 150.000 dolara, što ga čini potencijalno dostupnim za kompanije koje žele međugradski prevoz bez uobičajenih troškova goriva ili uticaja na životnu sredinu.

Međutim, kao i sa novim Roadster-om, lansiranje nije išlo po planu. Tesla je više puta odlagala električni kamion. Poslednji put odlaganje je bilo zbog nedostatka čipova i ograničenog proizvodnog kapaciteta za neophodnih 4680 baterijskih ćelija.

Rezervacije u ovoj fazi se ne odnose na neposrednu isporuku, nego više na zaključavanje budućeg prihoda. Slično je bilo i sa depozitima za Cybertruck, koji su (procenjeni na 1,3 miliona od novembra 2021.godine), pomogli Tesli da obezbedi milijarde prihoda dok kamion ne stigne.

Takođe, deluje da kompanija nije previše zabrinuta zbog čekanja. Konkurent Nikola tek pojačava proizvodnju svog električnog kamiona a brendovi poput Freightliner-a nisu postigli veliki uspeh sa svojim električnim vozilima. Tesla Semi je i dalje u relativnoj prednost zbog svoje prepoznatljivosti, svog imena i tehnologije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: