ERP 2024

Virgin Galactic odlaže komercijalno pokretanje usluge svemirskog turizma

Virgin Galactic je odložila komercijalno pokretanje svoje usluge suborbitalnog svemirskog turizma zbog ograničenja radne snage.

PCPress.rs Image

Kompanija je saopštila da umesto da pokrene uslugu krajem ove godine kako je planirala, sada očekuje da će prve putnike koji plaćaju staviti u svoj svemirski avion na raketni pogon u prvom kvartalu 2023.

U nedavno objavljenoj izjavi, izvršni direktor Virgin Galactic Michael Colglazier je rekao da se raduju povratku u svemir u četvrtom kvartalu i pokretanju komercijalnih usluga u prvom kvartalu sledeće godine. Govoreći kasnije o problemima u lancu snabdevanja, izvršni direktor je rekao da zahtevani metali visokih performansi imaju produženo vreme isporuke. Što se tiče zapošljavanja, kompanija preuzima više inženjera, ali oni raspoređuju svoje vreme na više projekata koji uključuju svemirski avion sledeće generacije, Imagine.

Sub-orbitalni svemirski put

Od bogatih kupaca se traži da plate 450.000 dolara za 90-minutno iskustvo koje će ih odvesti na ivicu svemira i nazad.

Video koji je Virgin Galactic objavio ranije ove godine pokazuje potencijalnim kupcima šta tačno mogu da očekuju za svoj novac.

Iskustvo počinje tako što svemirski avion VSS Uniti nosi veći avion nosač. Kada dostigne visinu od 15.24 km, avion-nosač oslobađa Unity, nakon čega pali svoj raketni motor kako bi ga pokrenuo prema Karmanovoj liniji, tački 99.78 km iznad Zemlje za koju se smatra da počinje svemir.

Putnici tada mogu napustiti svoja sedišta da iskuse nekoliko minuta bestežinskog stanja dok uživaju u zadivljujućim pogledima na Zemlju i šire. Unity će nakonn toga kliziti nazad na Zemlju radi sletanja na pistu.

Osnivač Virgin Galactic Richard Branson prošle godine je učestvovao u prvom probnom letu sistema sa potpunom posadom, koji je počeo i završio u svemirskoj luci Amerika u Novom Meksiku.

Blue Origin, u vlasništvu osnivača Amazona Jeff Bezosa, ima za cilj da pokrene sličnu uslugu svemirskog turizma sa svojom raketom New Shepard. Bezos je prošle godine leteo na prvom probnom letu Blue Origin-a, a kompanija je od tada izvela još tri leta sa posadom koja ide ka zvaničnom pokretanju komercijalne usluge, iako kompanija tek treba da objavi datum kada će početi.

Izvor: digitaltrends

Facebook komentari: