Tesla Roadster Sport: skuplji i brži

teslaroadstersport2Dopada vam se Tesla Roadster, ali mislite da nije dovoljno skup i brz za vas, a uz to biste želeli sportski dizajniranu varijantu – nema problema, tu je Tesla Roadster Sport. Prototip je u fazi testiranja, a ovaj novi električni automobil će se pojaviti u prodaji sledeće godine.
Sportska verzija Roadstera ima 288 konjskih snaga, što je za 40 više od standardne verzije; zahvaljujuči tome, do brzine od 60 milja na sat ubrzava za 3,7 sekunde (0,2 sekunde manje). Novo vešanje omogućava deset nivoa podešavanja, a prednji i zadnji točkovi su različiti: napred su 16-inčni, a pozadi 17-inčni. Menjač je izbačen – Sport ima samo jedan stepen prenosa, što ne predstavlja problem, jer električni motori imaju obrtni moment i kada se ne okreću.
teslaroadstersportr3Na prvi pogled, reklo bi se da više snage donosi i veću potrošnju struje, a samim tim i manji radijus kretanja sa jednim punjenjem, ali to je samo delimično tačno: Sport ima i tzv. regenerativne kočnice – čim podignete nogu s gasa, motor počinje da se ponaša kao generator i višak kinetičke energije koristi za punjenje baterija, što se može videti i na instrument-tabli. Ako ovakvu tehniku vožnje uvežbate, “prave” kočnice ćete koristiti samo kada je to baš neophodno, a baterije će duže trajati.
Svi ovi noviteti i privlačan izgled koštaju 19.500 dolara – ne, to nije cena Roadstera Sport, već je on za toliko skuplji od standardne verzije; njegova cena je 125.500 dolara.

Pročitajte i:  Tesla će potrošiti 500 miliona dolara na mrežu punjača

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,