Vertiv

Testirali smo: Samsung Galaxy S IV

Sudeći prema početnom interesovanju, najnoviji smartfon Galaxy S linije preti da potuče sve rekorde koji su njegovi prethodnici postavili.

_DSC0193Tanak, lagan, brz, opremljen karakteristikama koji ga čine još pametnijim, ovaj pametni telefon već je postao želja mnogih ljubitelja novih tehnologija, ali ostalih, koji su već naručili ili nestrpljivo čekaju da kupe svoj primerak.

Do modela za koji se poručuje praktično “na neviđeno”, Samsungu je trebalo nešto iskustva i par uspešnih godina.

Šta je prethodilo?

 

Mart 2010. godine: Najveći proizvođač smartfona prema podacima kompanije Strategy Analytics je finska kompanija Nokia. Apple još uvek nije predstavio iPhone 4, a južnokorejska kompanija Samsung predstavlja Galaxy S.  Brz, najtanji smartfon koji u tom momentu postoji (9,9 milimetara), 4-inčni Samsung Galaxy S do januara 2011. godine prodat je u 10 miliona primeraka

Februar 2011. godine, mesto dešavanja Mobile World Congress u Barseloni: Samsung predstavlja naslednika uspešnog Galaxy S-a, model nazvan jednostavno Galaxy S II. Ponovo jedan od najtanjih, debljine ispod 8,5 milimetara, zavidnih tehničkih karakteristika, nastavlja uspeh prethodnika. Samo u pretprodaji poručeno je 3 miliona primeraka, a do oktobra 2011. godine, ovaj i prethodni model prodati su u više desetina miliona primeraka. Tačnije, 30 miliona.

Oktobar 2011. godine: Posle 15 godina, Nokia se više ne nalazi na prvom mestu liste najvećih proizvođača smartfona. Zahvaljujući, između ostalog, dobroj prodaji Samsunga Galaxy S i Galaxy S II, južnokorejski proizvođač dolazi na čelnu poziciju u trećem kvartalu. I tu će se i zadržati.

Maj 2012: Nakon dve uspešne generacije, Galaxy S postaje brend za sebe. Korisnici širom sveta ne čekaju na nove telefone svog omiljenog proizvođača, u ovom slučaju kompanije Samsung, oni čekaju isključivo novu generaciju uređaja koji vole, novi Galaxy S. Prateći sistem imenovanja, nova generacija zove se Galaxy S III i već u pretprodaji biva poručeno 9 miliona primeraka. U prvih 100 dana prodato je duplo više nego modela prve generacije u prvoj godini – 20 miliona. Do momenta kada je predstavljena nova generacija, isporučeno je čitavih 50 miliona.

Danas: Nešto malo više od mesec dana prošlo je od predstavljanja četvrte generacije Samsungovog Galaxy S smartfona. Kompanija čvrsto stoji na dominatnoj poziciji na tržištu, sa 35 posto udela u prvom kvartalu, a svi su izgledi da će Galaxy S IV nastaviti uspešan niz. Za samo dve nedelje naručeno je 10 miliona uređaja u pretprodaji. Više nego ikada, Samsung osim na tehničke karakteristike, u borbi sa konkurencijom može da računa na brend.

Pročitajte i:  Samsung otkriva svoj prvi „rastegljivi“ OLED ekran

Šta nudi nova generacija?

 

Navikli smo da specifikacije novih uređaja, bar ugrubo, znamo i pre njihovog predstavljanja. Tako je bilo i sa “S četvorkom”.

_DSC0208Ekran je 4,99-inčni full HD sa 441 piksel po inču, što znači da ih golim okom ne možete detektovati (sve preko 300 ppi je nevidljivo ljudskom oku).

Kako smo kod Samsunga navikli, radi se o Super AMOLED ekranu, presvučenim Corningovim Gorilla Glass-om treće generacije. 136,6 x 69,8 x 7,9 milimetara dimenzije su koje čine da novi Galaxy S, uprkos većem ekranu, podjednako lagodno, ako ne i lagodnije, držite jednom rukom u odnosu na Galaxy S III.

Što se dizajna tiče, iako su pojedini očekivali revoluciju, dogodila se evolucija, što u ovom slučaju ne predstavlja nikakav minus. Home dugme jedini je fizički taster sa prednje strane, a Samsung je ostao veran paternu što se tiče dizajna kućišta. Sada su tu tačkice umesto imitacije prirodnih materjala, kakav je bio slučaj na prethodnom modelu.

Trenutno dostupne boje su bela i crna, da li će se pojaviti i u drugim varijantama kasnije, kao što je to bio slučaj kod modela S III, za sada nije poznato.

Unutar tog kućišta nalazi se snažan procesor, a koliko snažan zavisi od zemlje u kojoj živite. U igri su 8-jezgarni Exyon i 4-jezgarni Snapdragon procesor na 1,9GHz, što je verzija koju smo mi imali na testu i za koju se pokazalo da izlazi na kraj sa svih zahtevnijim procesima. RAM memorije je 2GB, a internu memoriju telefona moguće je proširiti micro SD karticom do 64 GB. Interne memorije je, u zavisnosti od verzije, 16, 32 ili 64GB.

Veliki ekran visoke rezolucije i brzi procesor zahtevaju i jaču bateriju, te je u ovaj model ugrađena baterija od 2.600mAh, a prednost u odnosu na neke druge modele, je što je zamenjiva. U praksi se baterija pokazala dovoljno dobrom da uz aktivno gledanje video snimaka potraje nešto duže od jednog dana, ali bi, kao i kod većine smartfona, trebalo računati na svakodnevno punjenje.  

_DSC0207Prednja kamera sa rezolucijom od 2 megapiksela nudi dovoljno pogodnosti za, na primer, obavljanje kvalitetnih video poziva, a sa zadnje strane nalazi se kamera od 13 megapiksela, koja uz različite softverske dodatke omogućava da, na primer, izbrišete osobu koja je “ušetala u kadar, a ne treba ni zaboraviti alatke za naknadno editovanje fotografija.

Pročitajte i:  Samsung S8 odlazi u penziju

Među mogućnostima koje bismo izdvojili je i Dual Camera mode, koja omogućavava istovremeno slikanje prednjom i zadnjom kamerom i integrisanje snimaka u jednu fotografiju. Ukoliko želite da uslikate neki prizor i, i vi budete na slici, ovo je prava opcija za vas.

 Sa softverske strane tu je, naravno, Android i to u najnovijoj verziji – Jelly Bean 4.2.2.

 Od dodira do pokreta i pogleda

 

 Pored unapređenog hardvera i novog dizajna, Samsung je u ovoj verziji uređaja želeo da naglasak stavi na interakciju. Zadavanje komandi, koje se i u ranijim verzijama odvojilo od čistog tapkanja po ekranu, u ovoj iteraciji je dodatno unapređeno.

 _DSC0214Opciju Air View, već smo videli na modelu Galaxy Note II, a ona čini da dobijete pregled određenog sadržaja jednostavnim držanjem prsta iznad njega, bez potrebe za dodirivanjem ekrana. Tako, na primer, možete pregledati thumbnailove slika iz galerija i lako pronaći baš onu koju želite. Na SGS4 Air View omogućava da dobijete uvid u mejlove, kalendar ili dobijete “preview” video snimka.

 Pored nje, tu je opcija Air Gesture omogućava da zamahnete rukom (swipe) iznad telefona kako biste prešli iz jednog u drugi tab u browseru, pregledali fotografije, a isto je dovoljno i za kontrolu muzike ili odgovaranje na pozive.

 Prvi prvom kontaktu moguće je da će vam biti potrebno malo vremena da ovladate pokretima za zadavanje komandi, pa je tako za šetanje kroz galeriju slika, kako bi ceo proces tekao glatko, idealno da pri zamahu celom šakom pređete preko ekrana. Ukoliko ranije niste koristili ni Air View, savet je isti, ne previše brz pokret pri dolasku na željeni sadržaj i kratko zadržavanje nad ekranom na tom mestu, izvršiće funkciju koju želite.

 Međutim, najviše pažnje izazvale su opcije Smart Pause i Smart Scroll, svojevrsna nadogradnja Smart Stay karakteristike koja je krasila prethodnu generaciju (da podsetimo, Smart Stay je činio da uređaj ostane budan dok god gledate u njega).

 Ukoliko ste pomenute opcije omogućili, a imate mogućnost i da ih isključite, gledanje YouTube snimaka može biti zanimljivo iskustvo.

Naime, telefon detektuje kada ste skrenuli pogled sa ekrana i automatski će pauzirati video koji ste gledali, ali i ponovo krenuti sa reprodukcijom kada ponovo pogledate. Naše testiranje pokazalo je da uređaj zaista reaguje i na minimalne pokrete glave (na tehnologiju za detektovanje minimalnog pomeranja očnih jabučica u telefonima, ipak ćemo morati da sačekamo još neko vreme).

Pročitajte i:  Novi Android malver kao lažni System Update

 Slično je i sa Smart Scroll funkcijom. Softver koji iza nje stoji čini da smo posle kratkog uhodavanja ovladali mogućnošću skrolovanja strane bez dodira ekrana. Blago pomeranje glave za tekstom dovodilo nas je do kraja otvorene strane u browseru.

 I sve pomenute opcije osim što u pojedinim situacijama mogu biti vrlo korisne, sigurno su i nešto čime Samsung želi da postigne taj “wow” efekat. To, međutim, nije bila jedina namera pri dizajniranju ovog uređaja.

 _DSC0189

Iz Samsunga su želeli da smartfon brine i o vašem zdravlju, sa ugrađenim pedometrom i S Health aplikacijom koja čini da telefon prati vaše aktivnosti i beleži podatke kao što potrošnja energije i broj unetih kalorija, a zbog nešto kraćeg vremena testiranja, nismo uspeli da detaljnije ispitamo ovu aplikacija. Ono što je za sada zvanično najavljeno je unapređenje koje bi trebalo da donese mogućnost, uz korišćenje dodatnih uređaja, i merenje pritiska i nivoa šećera u krvi.

 Ne treba zaboraviti ni KNOX, Samsungov softver koji na jednom uređaju kreira poslovno okruženje, pored ličnog, čineći ga bezbednijim za korišćenje u okviru poslovnih sistema, a koji novi Galaxy S podržava.

Komparativne prednosti

 

 Galaxy S IV nudi sasvim dovoljno noviteta i unapređenja, da bi bio meta želja vlasnika prethodne generacije. Sa druge strane, Galaxy S III svojih karakteristika i dalje ostaje konkurentan na tržištu, pa “upgrade” ostaje u domenu ličnih preferencija.

Ukoliko pak koristite neki drugi model i postoji nedoumica uzmeđu ova dva modela, razlika u ceni od nešto manje od 10.000 dinara, u zavisnosti od paketa, definitivno ide u prilog svežijoj verziji uređaja.

 U dilemi Samsung versus neki drugi flagship model drugog proizvođača, lične preferencije opet ostaju domen u kom se donosi odluka. Tehničke karakteristike smartfona najviše klase predstavljenih ove godine uglavnom su ujednačene, pa davanje primata nekom od njih postalo stvar ukusa.

 Samsung Galaxy S IV dostupan je po ceni od najviše 75.000 do 9.960 dinara, u zavisnosti od toga koji paket odaberete, a dostupan je u ponudi Telenora, koji nam je uređaj ustupio na test.

Telefon je Srbiji zvanično predstavljen 18. aprila.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

4 thoughts on “Testirali smo: Samsung Galaxy S IV

Comments are closed.