Tim iz Srbije u svetskom finalu Microsoft Imagine Cup-a

Aplikacija Sonochrome, delo studenata Matematičkog fakulteta u Beogradu, takmičiće se u konkurenciji 35 timova iz celog sveta u Svetskom finalu najvećeg svetskog studentskog tehnološkog takmičenja.

BarFoo tim

Lazar Radosavljević, Nikola Cimbaljević, Đorđe Relić i Daniel Šaranović, studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu, u utorak putuju u Sijetl gde će sa mentorom Srđanom Božovićem, kao tim BarFoo predstavljati Srbiju u Svetskom finalu Imagine Cup-a, najvećeg studentskog takmičenja u oblasti tehnologije, koje počinje 29. jula i traje do 2. avgusta ove godine.

U Svetsko finale ušli su sa inovativnom aplikacijom Sonochrome za Windows Phone 8 i Windows 8.1, koja pretvara boje u zvuk i na taj način pomaže daltonistima i slepim osobama da osete boje. BarFoo tim je prošao dug put do Svetskog finala – pobedili su u jakoj konkurenciji u Nacionalnom finalu, potom prošli Svetsko polufinale, u kom je učestvovalo više od 170 timova iz 76 zemalja sveta.

U Sijetlu će biti u konkurenciji 35 ekipa najtalentovanijih studenata iz 34 zemlje sa svih strana planete, koje će svoje ideje predstavljati specijalnom žiriju, u sastavu: Satia Nadela, direktor kompanije Microsoft, Hadi Partovi, osnivač obrazovne organizacije Code.org, Erik Martin, generalni menadžer Reddit.com.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Veoma smo uzbuđeni pred put. Dali smo sve od sebe da što bolje pripremimo prezentaciju, i da imamo spremne odgovore na sva potencijalna pitanja. Biti u Svetskom finalu i predstavljati Sonochrome žiriju u ovom sastavu je neverovatan uspeh i inspiracija za nas, i prilika da ostvarimo još veći uspeh. Idemo sa namerom da pobedimo”, ističe Lazar Radosavljević, jedan od autora aplikacije.

Tehnički evanđelista kompanije Microsoft Siniša Perović naglašava da je ovaj uspeh studenata Matematičkog fakulteta dokaz „da je Srbija zemlja kreativnih i pametnih ljudi“:

„U neverovatno jakoj konkurenciji ideja iz celog sveta, ušli smo u Svetsko finale, za šta najveću zaslugu imaju sjajna ideja BarFoo tima i sjajan mentor, koji godinama radi na pripremanju mladih talenata i čiji je tim sa projektom Hoshimi 2006. godine osvojio drugo mesto na svetu na Imagine Cup-u“.

BarFoo tim je inspiraciju za svoju aplikaciju imao u govoru umetnika Nila Harbisona “Slušam boje”, održanom na TED Global konferenciji. Harbison, koji je daltonista od rođenja, je tad opisao kako je eyeborg uređaj poboljšao njegov kvalitet života, jer mu je omogućio da oseti boje. Kako bi na inovativan i dostupniji način pomogli 300 miliona daltonista širom sveta, kao i slepim osobama, studenti iz Beograda su kreirali aplikaciju za Windows Phone uređaje.

Pročitajte i:  AI model koji je lažne video sadržaje podigao na novi nivo

Kompanija Microsoft programima kao što je Imagine Cup daje priliku i resurse mladima da razviju, kreiraju i pokrenu svoje tehnološke ideje, ali i nauče kako da ih plasiraju na tržište.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,