Tor browser zvanično dostupan na Android telefonima

Tor browser se oslanja na mrežu servera koji šalju mrežne zahteve preko višestrukih, isprepletanih veza kako bi sakrili ko ste i odakle dolazite prilikom posete nekog sajta. To može da bude korisno u različitim slučajevima kada ne želite da ostavite tragove svog prisustva na Internetu. Tor browser, o čemu smo već pisali, konačno je izašao iz beta verzije i stigao na Android u stabilnom izdanju, objavio je Tor Project.

PCPress.rs Image

Do sada je ovaj browser bio dostupan samo na računarima. Međutim, kako upotreba Interneta na mobilnim telefonima raste eksponencijalno i u nekim podnebljima već predstavlja osnovni način pristupa Internetu, kompanija je odlučila da ga prilagodi i za mobilne platforme. Softver je baziran na Mozilla Firefox browser-u, open-source projektu koji svi mogu da modifikuju. Poslednjih nekoliko godina Mozilla i Tor developeri rade zajedno i blisko sarađuju na ta dva projekta.

Kada se koriste obični browser-i u privatnom ili inkognito modu, oni brišu podatke o posećenim sajtovima. Pristup koji koristi Tor je daleko bezbedniji, jer on eliminiše mnogo više podataka. Na primer, ne samo što će podaci biti obrisani sa lokalnog računara, već ni posećeni sajtovi neće imati podatke o vama kao posetiocu.

Pročitajte i:  Održana Nedelja privatnosti

Od sada korisnici Android telefona mogu da instaliraju originalni Tor browser i da surfuju mrežom bez bojazni da će ih neko „pratiti“.  Za sada on nije dostupan na iOS platformi, zbor restrikcija koje je uspostavio Apple. Umesto toga, Tor preporučuje Onion Browser za iPhone i iPad korisnike.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,