Top50 Glas publike

Nano-mašine pomažu u lečenju invazivnih bolesti

Naučnici su razvili nano-mašine na svetlosni pogon koje mogu da prodru u obolele ćelije i unište ih za nekoliko minuta.

PCPress.rs Image

Nobelova nagrada za hemiju je 2016. godine dodeljena naučnicima koji su razvili ovu tehnologiju – Jean-Pierre Sauvage-u, J. Fraser Stoddart-u, i Bernard-u Feringa-u – te napravili ove male mašine od molekula. Nano-mašine, koje podsećaju na male automobile, nevidljive su ljudskom oku, a moći će da imaju široku primenu u medicini, i na drugim poljima. Kada se pokrenu uz pomoć svetlosne energije, mogu da detektuju određene tipove ćelija, te probiju njihove membrane i tako ih unište.

Mašine su toliko male, da 50.000 njih zajedno nije deblje od ljudske vlasi. Svaka je programirana tako da prepoznaje određeni tip proteina u ćelijama, što im pomaže da brzo pronađu metu. Jednom kada su pokrenute uz pomoć svetlosti, dobijaju ubrzanje do tri miliona puta u sekundi, što im pomaže da probiju ćelijsku membranu. Bez svetlosne enrgije mašine i dalje mogu da pronađu određenu ćeliju, te da ostanu na njenoj površini dok ne budu aktivirane.

Pročitajte i:  Ferrobot za brzo testiranje na viruse

Tokom testiranja u laboratorijskim uslovima, nano-mašine su uspele da pronađu i unište nepoželjne ćelije za nekoliko minuta. Iako su još uvek u probnoj fazi, u bliskoj budućnosti bi mogle da imaju široku primenu, te dovedu do novih načina u lečenju invazivnih bolesti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,