Top50 Glas publike

Toyota gubi prevlast u prodaji automobila

PCPress.rs ImageToyota može da padne na treće mesto po prodaji automobila, iza General Motors-a i Volkswagen-a, budući da je samo u martu proizvodnja smanjena za dve trećine zbog zemljotresa i nuklearne krize. Nedostatak delova posle jedanaestog marta i stalni problemi sa napajanjem električnom energijom usled štete na nuklearnim postrojenjima naneli su veliku štetu lancu snabdevanja.

Predviđanja analitičara da će novonastale probleme u japanskoj auto-industriji najviše iskoristiti južnokorejski Hyundai i njegov saradnik Kia Motors ostvarila su se pre dva dana. Njihove akcije dostigle su dosad najveću tržišnu vrednost. Zakon tržišta je takav i ovo im je idealna prilika da dostignu japanske rivale.

Domaća proizvodnja u Toyoti pala je za šezdeset tri odsto u martu, dok je japanski Nissan imao pad proizvodnje od pedeset dva procenta.

Gotovo je izvesno da će Toyota izgubiti prvo mesto u svetskoj prodaji automobila, koje je držala od 2008. godine. Prošle godine je, sa prodatih 8,42 miliona vozila bila ispred General Motors-a sa 8,39 i trećeplasiranog Volkswagen-a sa prodatih 6,5 milona vozila. Analitičari očekuju da će Toyota ove godine proizvesti samo između 6,3 i 7 miliona vozila.
Izvor: Autonews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,