BIZIT plus

Toyota najavljuje troredni električni SUV za SAD 

Toyota ulaže 1,3 milijarde dolara u svoju fabriku u Kentakiju za „buduće napore za elektrifikaciju“, uključujući proizvodnju trenutno neimenovanog trorednog električnog SUV-a za američko tržište. Ova vest pomalo iznenađuje, jer je najveći proizvođač automobila na svetu takođe jedan od najneprijateljskijih prema prelasku na električna vozila u celoj industriji. 

PCPress.rs Image

Toyota kaže da će se tim novcem finansirati linija za sklapanje električnih vozila u njenoj fabrici u Kentakiju, kao i montaža baterija sa EV baterijama koje isporučuje njena fabrika u Severnoj Karolini. Kompanija je rekla da će uložiti ukupno 17 milijardi dolara u svoje operacije u SAD kako bi podržala prelazak na električna vozila. 

Naravno, ovo može biti hladna uteha za ekologe, koji se godinama bore protiv proizvođača automobila zbog njegovog lobiranja protiv električnih vozila u zemljama širom sveta. 

Kompanija se usprotivila naporima SAD da smanje zagađivače vazduha i emisije gasova staklene bašte, zalažući se za politiku koja daje prednost hibridima u odnosu na električna vozila na baterije. Podržao je tužbu Trampove administracije protiv strogih kalifornijskih pravila o emisijama. I to je podstaklo senatora iz Zapadne Virdžinije Joe Manchin da se suprotstavi bonusu od 4.500 dolara za poreski kredit za električna vozila sindikalne proizvodnje. 

Pročitajte i:  Fisker nastavlja otpuštanja dok gotovina nestaje 

Toyota je bila rani pionir u elektrifikaciji sa veoma popularnim Priusom, koji je pomogao da se utire put kompanijama poput Tesle i drugih dokazujući da vozila sa alternativnim pogonima mogu biti veliki prodavci. Ali kompanija je od tada daleko zaostala za svojim konkurentima. U SAD prodaje samo dva električna vozila na baterije: Toyota bz4x i Lekus RZ 450e. 

Nedavna debata o potražnji električnih vozila u SAD – da li raste? pada? flatlining? — dao je Toyoti priliku da se pohvali svojom strategijom davanja prioriteta hibridima u odnosu na vozila sa električnim pogonom na baterije. „Ljudi konačno vide stvarnost“, rekao je nedavno predsednik Tojote i bivši izvršni direktor Akio Tojoda novinarima na sajmu mobilnosti u Japanu, prenosi The Wall Street Journal. “Postoji mnogo načina da se popnete na planinu koja postiže neutralnost ugljenika.” 

Troredni SUV bi mogao da bude zasnovan na konceptu električnog Land Cruisera koji je Toyota pokazala na sajmu mobilnosti u Japanu 2023. Koncept sa sedam sedišta imao je ugao izgled sa dugačkom haubom, zaobljenim vetrobranom i zaobljenim zadnjim delom sa dizajnom zadnjeg svetla sa vizirom. Takođe je imao širi stav i kraću visinu od Land Cruisera 2024 na gas. 

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: