ePlaneta

Toyota najavila Android Auto integraciju u svojim vozilima

Toyota je u četvrtak, 7. februara, objavila da će modeli za 2020. godinu 4Runner, Tacoma, Tundra i Sequoia imati Android Auto kompatibilnost. Jedna od poslednjih velikih kompanija koje su se suzdržavale je konačno popustila, te će i modeli 2018 Aygo i 2019 Yaris (u Evropi) takođe dobiti Android Auto kmpatibilnost.

PCPress.rs Image

Toyota je bila jedan od poslednjih velikih proizvođača automobila koji su u svoja vozila ugrađivali CarPlay kompatibilnost. Kompanija je u januaru 2018. objavila da će se CarPlay pojaviti u Avalon modelu za 2019. godinu. Nakon toga kompanija je proširila ovu ponudu na druga svoja sedan vozila i mala SUV vozila. U četvrtak, Toyota je najavila da će CarPlay takođe doći na nove modele koji dobijaju Android Auto.

Glasine o tome da Toyota konačno implementira Android Auto u svojim automobilima prvi put su počele da se spominju prošle jeseni. Jedan od razloga koje je Toyota navela za suzdržavanje od dodavanja Android Auto kompatibilnosti je ta da je proizvođač zabrinut zbog sigurnosti ove funkcije. Umesto toga, Toyota se fokusirala na razvoj sopstvenog infotejment sistema zasnovanog na Automotive Grade Linux-u, koji koristi Fordov SmartDeviceLink kako bi omogućio da se neke telefonske aplikacije ogledaju na ekranu automobila, oponašajući glavnu karakteristiku CarPlay-a i Android Auto-a.

Pročitajte i:  Android Auto 12.0 dostupan svim korisnicima

CarPlay i Android Auto postali su standard u industriji da je gotovo teško setiti se da su, pre samo nekoliko godina, proizvođači automobila bili uplašeni idejom da ustupaju kontrolu nad ekranima u automobilima tehnološkim kompanijama. Međutim, jedan po jedan, većina velikih proizvođača automobila je ponudila kompatibilnost za obe usluge. Neki, poput BMW-a, su čak i uveli bežičnu verziju CarPlay-a. (Bežični Android Auto je dostupan, ali samo na određenim glavnim modelima.)

U međuvremenu, Google radi sa nekoliko proizvođača automobila na pokretanju neke vrste native verzije Android Auta. Ovaj novi Android infotejment sistem debitovaće ove godine na potpuno električnom Polestar 2, drugom automobilu brenda kompanije Volvo. Na kraju će Volvo doći i do sopstvenih modela. Google je takođe postigao dogovor da svoj Android infotejment sistem dovede u automobile koje sastavlja Renault-Nissan-Mitsubishi savez.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,