ePlaneta

Tramp postavio prvu objavu otkako je vraćen na X

Tramp se predao u Džordžiji ali je pušten iz zatvora uz kauciju.

PCPress.rs Image

Twitter je blokirao Tramp-a početkom 2021.godine

Bivši američki predsednik Donald Tramp vratio se na X posle više od dve godine nakon što mu je zabranjen pristup platformi nakon nereda u Kapitolu 6. januara. Tramp je 24. avgusta 2023.godine tvitovao prvi put otkako je platforma ponovo uspostavila njegov nalog 19. novembra 2022. godine. Njegov prvi post je fotografija koja je snimljena kada je bio osuđen na zatvor u okrugu Fulton u Džordžiji. On je optužen za zaveru i pokušaj poništavanja svog izbornog poraza na predsedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je postavio svoju fotografiju uz poruku: “Mešanje u izbore. Nikad se ne predaj!”, zajedno sa linkom njegove veb stranice za prikupljanje sredstava. Na toj veb stranici se nalazi slika njega kako sedi, a pored nje je dugačak tekst koji počinje sa: „Danas, u ozloglašenom nasilnom zatvoru u okrugu Fulton, Džordžija, uhapšen sam uprkos tome što nisam počinio nikakav zločin.”

Pročitajte i:  Australija: X ne bi trebalo da postavlja granice internet zakona

Musk je u novembru prošle godine doneo odluku da vrati Tramp-u nalog na osnovu rezultata ankete na Twitter-u. Musk je zamolio je korisnike da glasaju o tome da li Trampu treba vratiti pristup nalogu. Nakon 24 sata, bilo je više glasova da se bivšem predsedniku vrati nalog. Za to odluku glasalo je 51,8 odsto korisnika. Musk je tada priznao da su neki glasovi u anketi potekli od „vojske botova i trolova“. Elon Musk je izjavio da će odluka da li će Trampu biti vraćen nalog zavisiti od novog saveta za moderiranje. Međutim, Musk nikada nije ispunio tu obavezu ili obećanje da će se postupiti prema odluci novog saveta za moderiranje.

Musk je u novembru prošle godine doneo odluku da vrati nalog Trampu

Platforma tada poznata kao Twitter blokirala je Tramp-u nalog početkom 2021.godine nakon što je prekršio pravila kompanije i podsticao nasilje. Prva suspenzija je dovela do toga da je Tramp izgubio pristup svom nalogu na 12 sati. Međutim, nekoliko dana kasnije, kompanija je donela trajnu odluku. U početku je Tramp pokušao da zaobiđe zabranu, čak je otišao toliko daleko da je podneo tužbu protiv Twittera koja je na kraju propala.

Pročitajte i:  Bivši Twitter i dalje sigurno mesto za pornografiju

Nakon što je uklonjen sa platformi poput Twitter-a, Facebook-a i drugih društvenih mreža, Tramp je nastavio da kreira sopstvenu mrežu Truth Social. Nakon što mu je pristup na X-u ponovo omogućen, Tramp je izjavio da ne vidi “nijedan razlog” da se vrati na tu platformu. Međutim, mogućnost da će doći do velike publike nečim dramatičnim kao što je fotografija iz policije bilo previše primamljivo za Trampa. Posebno zbog toga što se bliži naredno republikansko predizborno takmičenje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,