Trgovanje Twitter botovima kao siva ekonomija budućnosti

Twitter botovi, te oni na drugim društvenim platformama, predstavljaju veliki problem, koji se povećava kada se za njihovo kreiranje koriste informacije prikupljene od pravih korisnika.

PCPress.rs Image

Upravo je to razlog zbog kojeg je kompanija Devumi postala predmet istrage, budući da je javnim ličnostima, te političarima, prodala preko 3,5 miliona lažnih pratilaca, a najveći broj takvih naloga nalazi se na Twitter-u. Iako sami botovi nisu nelegalni, kompanija je ponudila i 55.000 lažnih naloga, koji su napravljeni uz pomoć informacija o pravim korisnicima. Tu se već radi o ozbiljnoj prevari, te krađi identiteta, što je validan razlog za krivično gonjenje. Situaciju je dodatno pogoršalo to što neki korisnici od kojih su ukradene informacije nisu punoletni, te, i da su znali o čemu se radi, svakako ne bi mogli da daju pristanak za korišćenje informacija, a bez dozvole roditelja ili staratelja.

Među kupcima lažnih pratilaca našle su se i poznate ličnosti kao što su John Leguizamo i Kathy Ireland, te tehnološki gigant Michael Dell, kao i, sada već kontroverzni, američki predsednik Donald Trump. Pretpostavlja se da kupci nisu znali ništa o prirodi problematičnih profila, i da čak nisu bili upoznati sa činjenicom da se isti kupuju, te da su kupovine obavljali zaposleni koji su nameravali da povećaju uticaj svojih poslodavaca na Twitter-u i dugim društvenim mrežama.

Pročitajte i:  X (Twitter): Korisnici će morati da plaćaju za otvaranje naloga

PCPress.rs Image

Ovaj skandal pokrenuo je i pitanje da li Twitter kontroliše profile na svojoj platformi, te se očekuje da lažni profili budu uklonjeni, što će uticati na izveštaje o broju korisnika ove društvene platforme, ali će bitno popraviti iskustvo pravih korisnika, te smanjiti broj sadržaja koji se definišu kao spam.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,