QNAP Mikroprinc

Tri boje belo

Na sajmu Grafima 2013 „Original“ je prikazao OKI C711WT koji predstavlja korak napred u štampi na raznim materijalima. Šta može već dokazana LED tehnologija kada se crni toner zameni belim?

Tri-boje-belo-OKIPamte se vremena kada su naručioci raznih promo‑elemenata i materijala govorili: „Hoću da ih iznenadim, da upamte – cena mi nije važna!“ A šta danas, kada su zahtevi jednako strogi, ali je i cena važna? Nagoveštaj je sinuo pre godinu dana (PC#193), u vidu štampača sa nesvakidašnjom tehnologijom belog tonera, a na nedavno završenom skupu Grafima 2013 stigla je i potvrda da je reč o rešenju dokazanih tržišnih vrednosti.

Belo‑crni štampač

OKI C711WT je debitovao u Srbiji i na prošlogodišnjem najvećem zboru štampara predstavljao pravo malo čudo: prvi „belo‑crni“ štampač, dokazana LED tehnologija, ali umesto crnog ima beli toner. „Tek naknadno, kada se pojavila firma sa sasvim konkretnim zahtevima, postali smo svesni dalekosežnosti primene“, priznaje Bojan Knežević, konsultant u kompaniji Original, zastupniku OKI‑ja u Srbiji. „Naš korisnik je osvojio potpuno novu tehnologiju rada sa transferima, popularno ‘preslikačima’, i tada je postalo jasno da tržištu neće biti interesantan samo taj prvenac sa belim tonerom, već takav štampač koji radi u CMYK paleti“.

Na transferima može da štampa bilo koji laserski štampač, ali se kvalitet otiska ne može porediti. Lepak se pre „bele tehnologije“ prenosio na krajnji materijal tako da je bilo teško izbeći tragove ovog procesa. To su profesionalci uočavali, posebno na tamnim tkaninama kakve su polo‑majice koje se često brendiraju na ovaj način.

“Kod ovog modela beli toner je poslednji u nizu, pa štampač preko svih nanetih boja na kraju štampa belu“, objašnjava gospodin Knežević. To je jasno vidljivo posebno tamo gde alternative nema – štampa na obojenim papirima, transparentnim folijama i slično, gde se moralo pribegavati drugim, skupljim tehnologijama. Sada namenska transfer‑folija za bele tonere, koja košta koliko i standardna, dodatno pojačava efekat nanete bele boje. Time se postiže ta lepa, izrazito bela boja koja se, osim na tekstilu, uspešno nanosi na klirit i druge materijale i predmete koji mogu termički da se tretiraju u presi za preslikavanje.

Ova jedinstvena opcija digitalne štampe belom isplativa je u manjim serijama, kod brzih poslova poput personalizovanog komada garderobe, odnosno štampe nekoliko (do par desetina) primeraka. Folija za svetle materijale košta oko 0,6 evra, a za tamne oko 1,5 evra; sam „brzi“ otisak košta između 0,3 – 0,4 evra. Da biste, na primer, na svakoj majici u ekipi tim‑bildinga imali i najsmešniji izraz lica učesnika, izdvojili biste evro više po svetloj, odnosno dva evra po tamnoj majici. Isplati se, zar ne? A to je samo početak…

Korak do varijabilnog

U kombinaciji sa sito‑štampom, tehnologija „belih tonera“ ima i masovniju primenu. Ona podiže rezoluciju i daje pun kolorit osnovnoj sito‑štampi i skraćuje postupak. „Umesto šest, štampar  ‘otvara’ samo jedno sito, što drastično skraćuje postupak pripreme, a cena tako dobijenog preslikača A4 formata ne prelazi 0,5 evra“, ističe naš sagovornik. Dakle, uz samo jednu doradu, sito‑štampom se stiže do vida varijabilne štampe u većim serijama, uz manju investiciju i veću isplativost po krajnjem proizvodu. Tako odštampane majice su postojanije, mogu da se peru gotovo neograničen broj puta na višim temperaturama, a isplativost štampe je još veća ukoliko se radi na A3 transferima. Kapacitet štampe u punoj popunjenosti stranice je minimalno oko 1.000 stranica transfera, pa se procena isplativosti investiranja u ovakav uređaj svodi na to da ste, kada potrošite tonere koji stižu u štampaču, već isplatili i sam uređaj.

Iz ugla kupca, nekoga kome bi u ruke došao materijal odštampan na oba načina, utisak je uverljiv, štampa je vizuelno upečatljiva, a još bolje deluje kada se opipa rukama. Ako je uspeh koji je crni prah tonera doneo laserima povukao taliju sa odžačarskih odela, ovaj beli prah bi mogao da zasladi LED.

Nagrada na sajmu „Grafima 2013“

Na sajmu Grafima 2013 vladalo je izuzetno interesovanje sito‑štampara za OKI kolor štampače. Osim C711WT, prikazana je  i A3 varijanta C920WT, a najavljen i novi model, C931. Uverljiv način interaktivne prezentacije karakteristika, mogućnosti i primene ove LEDeno bele tehnologije, u velikoj meri je doprineo da upravo „Original“ ponese prestižnu nagradu za kompletan nastup na sajmu.

www.originalgrupa.rs

Darko Bogojević

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: ,