ERP 2024

Tužba o pravilima AI autorskih prava

Microsoft, njegova podružnica GitHub i njegov poslovni partner OpenAI bili su na meti predložene grupne tužbe u kojoj se navodi da se kreiranje pomoćnika za kodiranje GitHub Copilot od strane kompanija oslanja na „softversku pirateriju bez presedana“. Slučaj je tek u najranijim fazama, ali bi mogao imati ogroman uticaj na širi svet veštačke inteligencije, gde kompanije zarađuju bogatstvo obučavajući softver na podacima zaštićenim autorskim pravima.

PCPress.rs Image

Copilot, koji je predstavio GitHub u vlasništvu Microsofta u junu 2021. godine, obučen je za javna spremišta koda prebačenog sa veba, od kojih su mnogi objavljeni sa licencama koje zahtevaju da svako ko ponovo koristi kod da kreditira njegove kreatore. Utvrđeno je da Copilot vraća duge delove licenciranog koda bez davanja kredita – što je dovelo do ove tužbe koja optužuje kompanije za kršenje zakona o autorskim pravima u masovnim razmerama.

„Osporavamo zakonitost GitHub Copilot-a“, rekao je programer i advokat Matthew Butterick, koji je podneo tužbu uz pomoć advokatske firme Joseph Saveri sa sedištem u San Francisku. „Ovo je prvi korak u onome što će biti dugo putovanje. Koliko znamo, ovo je prvi slučaj grupne akcije u SAD koji dovodi u pitanje obuku i izlaz AI sistema. Neće biti poslednji. Sistemi veštačke inteligencije nisu izuzeti od zakona. Oni koji kreiraju i upravljaju ovim sistemima moraju ostati odgovorni.”

Pročitajte i:  Microsoft Edge dobija AI opciju za prevođenje videa u realnom vremenu

Tužba, koja je podneta prošlog petka, je u ranoj fazi. Konkretno, sud još nije sertifikovao predloženu klasu programera koji su navodno oštećeni. Ali u razgovoru za The Verge, Butterick i advokati Travis Manfredi i Cadio Zirpoli iz advokatske firme Joseph Saveri rekli su da očekuju da će slučaj imati ogroman uticaj na širi svijet generativne AI.

Microsoft i OpenAI daleko od toga da su usamljeni u prikupljanju materijala zaštićenog autorskim pravima sa veba kako bi obučili AI sisteme za profit. Mnogi AI tekst i slika, poput programa otvorenog koda Stable Diffusion, kreirani su na potpuno isti način. Firme koje stoje iza ovih programa insistiraju da je njihova upotreba ovih podataka u SAD pokrivena doktrinom poštenog korišćenja. Ali pravni stručnjaci kažu da je ovo daleko od utvrđenog zakona i da bi parnice poput Butterickove grupne tužbe mogle da ponište slabo definisan status kvo.

Da bismo saznali više o motivima i razlozima koji stoje iza tužbe, razgovarali smo sa Butterickom (MB), Manfredijem (TM) i Zirpolilom (CZ), koji su objasnili zašto misle da smo u Napster eri AI i zašto puštamo Microsoft korišćenje tuđeg koda bez pripisivanja moglo bi da ubije pokret otvorenog koda.

Pročitajte i:  Žene zaostaju u AI trci veština

Kao odgovor na zahtev za komentar, GitHub je rekao: „Od samog početka smo bili posvećeni odgovornom inoviranju sa Copilot-om i nastavićemo da razvijamo proizvod kako bi najbolje služio programerima širom sveta. OpenAI i Microsoft nisu odgovorili na slične zahteve u vreme objavljivanja.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,