BIZIT plus

U 2017. godini osnovano skoro 2.000 programerskih firmi u Srbiji

Kompanija CUBE Team je sprovela istraživanje u kojem su analizirali statističke podatke vezane za poslovanje kompanija koje se bave programiranjem i ostalim blisko povezanim delatnostima.

PCPress.rs Image

Ukupan broj aktivnih privrednih subjekata koji se bave računarskim programiranjem je 8.634, što je oko dva odsto u ukupnom broju aktivnih preduzeća u srpskoj privedi. Od ukupnog broja registrovanih kompanija , 31 odsto kompanija ima minimum jedno povezano lice. U pitanju su povezana fizička ili pravna lica, što znači da postoji veza između kompanija putem vlasništva u kapitalu ili zastupništva. Ako se uzmu u obzir i povezane delatnosti kao što je izdavanje računarskih igara, konsultantske delatnosti u oblasti informacionih tehnologija ukupno ih je registrovano 14.621, a od toga ih je aktivno 10.851.

Što se tiče stranih vlasnika, najveći procenat dolazi redom iz Slovenije, Nemačke, Italije, SAD,  Hrvatske, Švajcarske, Austrije, Mađarske, BiH i Ujedinjenog Kraljevstva. Kada je u pitanju struktura vlasništva po polu, za aktivne registrovane firme je 77 odsto u korist muškaraca. Preduzetnica je 15,24 odsto, a najviše žena svoje firme je registrovalo kao preduzetničku agenciju. Kada se posmatra zastupništvo, nešto je veće učešće žena kao zastupnika nego kao vlasnika.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Izvor: STARTIT

Facebook komentari: