Top50 Glas publike

Doneta prva presuda da su krediti u francima štetni

Apelacioni sud u Grčkoj doneo je prvu evropsku pravosnažnu kolektivnu sudsku presudu, kojom je valutna klauzula u švajcarskim francima (CHF) proglašena nepoštenom i štetnom. Presuda se odnosi na 70.000 dužnika obuhvaćenih kolektivnom tužbom protiv grčke Euro banke.

PCPress.rs Image

Nakon pravosnažnih presuda za nepoštenost valutne klauzule CHF Vrhovnog suda u Španiji 2015. godine, Vrhovnog suda u Nemačkoj protiv pravnog lica 2017. godine, sud u Pireju doneo je prvu sudsku presudu u EU kojom je nedvosmisleno utvrđena štetnost kredita u švajcarskim francima. U presudi je rečeno da su to finansijski proizvodi s velikim rizicima, te da banke nisu dale potrošačima dovoljno informacija kod ugovaranja kredita. Takođe je utvrđeno da nije u pitanju obični hipotekarni kredit, već složeni finansijski proizvod, i da je banka morala informisati potrošače putem posebnih savetnika s posebnim kvalifikacijama za takav posao. Banka nije ponudila potrošačima mogućnost zaštite od rizika promene kursa, dok je sebe od takvih rizika potpuno zaštitila.

U Srbiji je kredita u švajcarskim francima mnogo više nego što pokazuju zvanični podaci, a dobar deo njih nije ni osiguran kod nacionalne korporacije. To pokazuju podaci udruženja bankarskih klijenta CHF prema kojima u Srbiji ima čak 37.000 kredita u švajcarcima, a samo 60 odsto njih je osigurano. Dužnici bi voleli da u 2018. izađu iz dužničkog košmara, a banke ne odustaju od namere da svoja potraživanja namire.

Pročitajte i:  Doneta presuda: Musk nije kriv!

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,