U 2018. godini mnoge olakšice za preduzetnike

Ova godina donosi mnoge pogodnosti i olakšice u funkcionisanju privrede, pogotovo kada su u pitanju preduzetnici koji tek pokreću sopstveni posao.

PCPress.rs Image

Već smo pisali o tome da se od ove godine firme mogu elektronski registrovati. Online registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala Agencije za privredne registre.

Oni koji osnivaju biznis mogu da računaju na oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade, kako u ovoj tako i u narednoj godini. Oslobađanje od plaćanja poreza na zarade odnosi se na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi, čime se olakšava početnicima u poslovanju da uspešno prebrode prve dve godine rada.
Takođe, preduzetnici početnici u ovoj godini neće morati da koriste pečat u poslovanju s bankama, a takođe nisu u obavezi da izdaju papirne fakture i dostavljaju ih partnerima poštom, već će sve aktivnosti oko naplate posla moći da završe putem elektronskih faktura.

PCPress.rs Image
Na to se nadovezuju i nedavne izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama koje omogućavaju besplatan uvid u podatke o sebi u bazama podataka institucija, kada se taj uvid obavlja elektronskim putem. Takođe, u cilju podsticanja elektronskog poslovanja predviđeno da se taksa plaća po izdavanju traženog dokumenta, čime se eliminiše nepotrebno trošenje vremena. Među drugim elektronskim servisima, za početnike u poslovanju važna vest jeste i mogućnost podnošenja novih elektronskih poreskih prijava za utvrđivanje paušalnog poreza i za porez na kapitalne dobitke.

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,