BIZIT 2022

U 2018. prihod 100 najuspešnijih kompanija u regionu iznosi oko 100 milijardi evra

U Srbiji sto najvećih kompanija ostvaruje prihod u iznosu od 34 milijarde evra, u Sloveniji 29, Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 11 i u Crnoj Gori četiri milijarde evra, zbog čega se najuspešnije i najstabilnije kompanije s pravom smatraju nosiocima poslovanja i razvoja lokalnih tržišta, istaknuto je juče na konferenciji za medije kojom je najavljen početak realizacije projekta „100 najvećih“ u Srbiji.

PCPress.rs Image

Taj projekat se prvi put realizuje u Srbiji u partnerstvu s Adiko bankom kako bi se obezbedili bolji uslovi za male domaće kompanije i promovisali najuspešniji primeri poslovanja velikih korporacija.

Direktorka projekta 100 najvećih Ana Knežević istakla je da su umrežavanje i promocija, kao i adekvatna edukacija, faktori koji odlučuju ne samo o uspehu već i o opstanku kompanija u Srbiji. Najuspešnije i najstabilnije kompanije nosioci su poslovanja i razvoja lokalnih tržišta u Srbiji i regionu, ocenila je ona.

Analitički partner tog projekta Marko Radojičić iz firme Cube naveo je da je tokom prethodne tri godine u regionu prestalo da radi oko 10.000 kompanija, što čini 22% novoosnovanih kompanija u tom periodu. Od ukupnog broja novoosnovanih kompanija, drugu godinu poslovanja dočeka pet odsto manje, ali je interesantno da se ovaj broj u poslednje tri godine povećao za 139%, izjavio je Radonjić.

Pročitajte i:  Vlada Crne Gore pogođena sajber napadom

Projekat 100 najvećih autor je i digitalnog pečata, namenjenog kompanijama koje zauzmu svoje mesto u istoimenoj publikaciji i na rang listi najboljih u zemlji. Pečat je svojevrsna potvrda da je kompanija svojim finansijskim performansama (prihodi, neto rezultat, broj zaposlenih i vrednost izvoza) ušla u rang 100 najvećih, poslovala bez gubitaka u 2017. godini, imala aktivan status kompanije i bankovnih računa na dan 31.12.2018.

Izvor: Danas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,