TrendMicro

U poslednjih šest meseci Facebook je uklonio 1.5 milijardi naloga

Kao deo svojih redovnih aktivnosti, Facebook je objavio šestomesečni Community Standards Enforcement Report. U ovom izveštaju akcenat se stavlja na uklanjanje sadržaja koji su u suprotnosti sa Facebook pravilima upotrebe, koji uključuju slike nagih osoba i seksualne aktivnosti, lažne naloge, govor mržnje, spam, terorističku propagandu, nasilje i eksplicitne sadržaje svih oblika.

PCPress.rs Image

U poslednjem izveštaju uključene su i dve nove kategorije – nasilje i uznemiravanje, kao i slike nage dece i njihovo seksualno iskorišćavanje. Izveštaj pokriva period od aprila do septembra 2018. godine. U tom periodu uklonjeno je 1.5 milijardi naloga, što je povećanje u odnosu na prethodni šestomesečni interval (1.3 milijarde). To je pokazatelj koliko su lažni i uznemirujući sadržaji uzeli maha na ovoj društvenoj mreži.

Odlični rezultati (više od 90%) ostvareni su prilikom uklanjanja fotografija nagih osoba (odraslih i dece), dečije pornografije, lažnih naloga, spama, terorističke propagande i nasilja. Međutim, kod dve kategorije moderacija sadržaja nije bila dovoljno uspešna. Kod nasilja i uznemiravanja, Facebook je uspeo da pravovremeno reaguje samo u 14.9% slučajeva (što podrazumeva da su uklonjeni pre nego što su prijavljeni od strane korisnika), dok je kod govora mržnje to uspelo u 51.6% slučajeva.

Ipak, mora da se naglasi da Facebook aktivno radi na poboljšanju tih procenata. Na primer, u četvrtom kvartalu prošle godine uspeo je da ukloni samo 23.6% govora mržnje pre nego što su prijavljeni, što pokazuje da su za godinu dana više nego udvostručili procenat uspešnosti. Stoga verujemo i da će slično biti i kada su nasilje i uznemiravanje u pitanju.

Takođe, povećani su i zahtevi svetskih Vlada za podacima sa Facebook-a u poslednjih godinu dana i to za oko 26%, (sa 82.341 na 103.815). Kada je američka administracija u pitanju, broj upita povećan je za 30%.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,