U Turskoj blokiran Twitter?

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas da će ukinuti Twitter zbog optužbi za korupciju u njegovom najužem krugu koje su se proteklih nedelja proširile po društvenim mrežama.

twitter-bird-blue-on-white“Mi ćemo ukinuti Twitter . Nije me briga šta kaže međunarodna zajednica. Oni će videti snagu turske republike”, izjavio je Erdogan na preizbornom skupu u provinciji Bursa na zapadu Turske.

Korisnici Twitter a u Turskoj prijavili su noćas brojne prekide, nekoliko sati pošto je Erdogan zapretio da će ukinuti tu platformu.

Neki korisnici, koji su pokušali da otvore  Twitter.com naišli su na saopštenjue, očigledno od Turskog telekomunikaconog regulatora u kojoj se citiraju četiri naloga suda kao osnova za blokiranje sajta.

Kompanija Twitter saopštila je da razmatra izveštaje da je njen servis zabranjen u Turskoj, preneo je Rojters.

Ta internet kompanija je objavila poruku na svom servisu, savetujući korisnicima u Turskoj da mogu da šalju tweetove koristeći tekstualne poruke na mobilnom telefonu.

Udruženje internet izdavača, koje predstavlja internet i medijske kompanije, saopštilo je da je to pokušaj “uništavanja slobode izražavanja”, prenosi AFP.

Pročitajte i:  Twitter počinje testiranje šoping opcija tokom prenosa uživo

“Premijer koji ima moć da ukine Twitter biće potvrda diktature”, navedeno je u saopštenju koje su objavili lokalni mediji.

U Turskoj, koja ima više od 10 miliona korisnika Twittera, poslednjih godina blokiran je prisup hiljadama sajtova.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,