BIZIT plus

U zemljama EU porezi duplo veći u odnosu na zemlje u razvoju

Prema istraživanju UHY-a, međunarodne računovodstvene i konsultantske mreže, evropske zemlje u proseku imaju poresko opterećenje od 43.3% bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je gotovo dvostruko više od prosečne stope velikih BRIK ekonomija u razvoju (21.8 %). Prema studiji, evropski prosek (43.3%)  je više od 50 odsto iznad globalnog proseka (28.2%).

PCPress.rs Image

UHY je proučavao 34 zemlje iz celog sveta, izračunavši koliki postotak BDP-a pojedine zemlje uzima vlada putem poreza. Danska, u kojoj vlada uzima 53.5 % ukupnog BDP-a, prednjači na listi država. Prosek u zemljama G7 od 31.1 odsto bliži je globalnom proseku, dok su u SAD-u (22%) i Japanu (34.4%) nešto niži porezi nego kod njihovih evropskih konkurenata. U SAD-u bi postotak u nadolazećim godinama mogao još više pasti, a prema nekim komentarima, nedavno objavljeni poreski plan američkog predsednika Donalda Trumpa mogao bi američkoj vladi smanjiti prihod od poreza i do 2 biliona dolara.

PCPress.rs Image

Globalno gledajući, ekonomije u razvoju uglavnom imaju mnogo niže državne poreze, pa tako i mnoge od zemalja članica trgovinskog bloka Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kao što su Malezija (16.5%) i Filipini (13.9%). Bernard Fay, predsjednik UHY-a, napominje: ‘’Razvijene ekonomije bi trebalo da istraže načine kako da se smanji poresko opterećenje preduzetnika ili će porasti broj znatno dinamičnijih ekonomija u razvoju,  što će otežati tržišno takmičenje. Razvijenijim ekonomijama teže je postići ravnotežu između starenja stanovništva i pokušaja da se sreže poreska stopa, ali njihove vlade bi trebalo da pokušaju da pronađu način.”

Pročitajte i:  EU otvara novu istragu protiv Mete

Na primer, kako bi se povećalo ulaganje u proizvodnju alternativnih izvora energije, vlada u Pakistanu snosi 90 odsto troškova pokretanja pogona i mehanizacije u prvoj godini poslovanja. U nekim slučajevima, profit i dobici od proizvodnje čak ostaju izvan sistema oporezivanja.

Rick David iz UHY firme članice u SAD-u kaže: “Poreske olakšice koje je nedavno najavio američki predsednik  verovatno će podstaći dalji privredni rast. I dalje se ambiciozno nastoji podsticanje inicijative stvaranja uspešne okoline smanjenjem poreskog opterećenja, kako za privredu tako i za individualce.  Najnovije olakšice mogle bi biti poziv na buđenje konkurenciji tj. razvijenim ekonomijama.“

PCPress.rs Image

Evropska komisija je nedavno predložila zemljama članicama EU da razmisle o izmenama uslova oporezivanja kako bi pomogli da se popuni rupa od 15 milijardi evra koju je u godišnjem budžetu uzrokovao Bregzit. Jedan od predloga je i korišćenje  dela poreza na dobit iz nacionalnih riznica za  zajednički fond i programe EU. Međutim, mnoge evropske zemlje, uključujući Nemačku i Portugal, s porezom višim od proseka, traže načine da smanje opterećenje. Na primer, nemačka vlada (43.8% BDP-a) radi na oslobađanju malih i srednjih preduzeća od poreza  u cilju podsticanja  inovacija, uključujući i uvođenje poreske podrške za istraživanja i razvoj kompanija s manje od 1.000 zaposlenih. Takođe, radi se i na uspostavljanju “visokotehnološkog osnivačkog fonda” ciljne vrednosti  od 300 miliona evra i na lansiranju digitalizacijske kampanje za srednje velika preduzeća. Jedina zemlja članica EU gde je porez manji od globalnog proseka je Republika Irska.

Pročitajte i:  DMA zakon EU podržava manje rivale tehnoloških giganta

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook komentari: