Ugrožene istorijske lokacije sačuvane u virtuelnoj realnosti

Google se udružio sa neprofitnom organizacijom CyArk, koja se bavi 3D laserskim skeniranjem, a kako bi zajedničkim naporima uspeli da od zaborava sačuvaju istorijske lokacije koje su u opasnosti od uništenja – bilo zbog prirodnih katastrofa, ili zbog ratnih sukoba.

PCPress.rs Image

Zajednički projekat poneo je ime Open Heritage, a koristiće CyArk tehnologiju kako bi se prikupili podaci koji su neophodni da se lokacije sačuvaju u virtuelnoj realnosti, a kako bi kasnije mogle da se istražuju preko različitih uređaja. Sa modernim tehnologijama ovi spomenici mogu da se sačuvaju mnogo realnije nego ranije, pa će moći da pružaju informacije o bojama, te teksturama površina, kao i mnoge druge detalje. Tako bi spomenici koji budu oštećeni, jednog dana mogli da se obnove na osnovu takvih virtuelnih mapa.

Jedna od prvih građevina koja je planirana za virtuelno očuvanje jeste hram Ananda Ok Kyaung u Mjanmaru, koji je pretrpeo ozbiljna oštećenja tokom zemljotresa 2016. godine. CyArk je uspeo da mapira građevinu pre katastrofe, pa su sada moguće virtuelne ture kroz ovaj hram, tačnije kroz prostor koji predstavlja ono kako je hram nekada izgledao.

Pročitajte i:  Ažuriranje Google Play Games donosi Android 12 Game Dashboard integraciju

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,