Rusija predstavila model svemirske stanice

ROSS za sada postoji samo kao maketa.

PCPress.rs Image

Rusija želi samostalno izvođenje operacija u svemiru

Rusija je prikazala izgled svemirske stanice koju će napraviti nakon što napusti MSS. Prema izveštajima Reuters-a, svemirska agencija Roskosmos predstavila je model buduće stanice koju su mediji pod državnom kontrolom nazvali ROSS.

Svemirska stanica trebala bi da bude lansirana u dve faze. Na početku, lansirana bi bila četiri modula a zatim kasnije trebala bi da se proširi na šest modula sa sve servisnom platformom. Stanica bi mogla da primi četiri osobe i navodno nudiće bolje praćenje Zemlje nego što Rusija danas dobija sa MSS.

Međutim, nema više konkretnijih detalja. Roskosmos nije naveo datume a državni mediji tvrde da će prva faza biti pokrenuta negde između 2025. godine i 2030. godine. Druga faza je planirana negde između 2030. godine i 2035. godine. Verovatno će postojati jedan duži interval između najavljenog izlaska Rusije iz MSS 2024. godine i stanice koju će Rusija konstruisati.

Roskosmos je najavio odlazak sa MSS u julu kao odgovor na sankcije Zapada i druge mere zbog rata u Ukrajni. Ako se taj potez ostvari, okončaće se dve decenije zajedničkog, stalnog prisustva SAD i Rusije na stanici.

Pročitajte i:  Sberbanka: AI će doneti 60 odsto odluka o korporativnim kreditima do kraja godine

Naravno, Rusija će i dalje ispunjavati svoje obaveze do perioda kada zvanično izađe 2024. godine. SAD i Rusija imaju i dogovor o razmeni letova. NASA-ini astronauti ponovo će se pridružiti letovima Soyuz-a, dok će ruski kosmonauti putovati SpaceX-ovim, Crew Dragon-om.

Rusija želi da pokrene sopstvenu stanicu u svemiru što je pre moguće. Odsustvo sa stanice ograničava sposobnost Rusije da sprovede prethodno pomenuta posmatranja Zemlje, kao i dalja istraživanja.

Naravno, tu je i pitanje nacionalnog ponosa. Rusija je ukinula svoju poslednju samostalnu stanicu, Mir, 2001. godine. ROSS bi dosta pomogao Rusiji da nastavi tamo gde je stala.

Dmitrij Rogozin, prethodni šef Roskosmosa, naveo je da bi nova svemirska stanica mogla da se iskoristi i u vojnu svrhu ako to bude potrebno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,