BIZIT plus

Umetničko delo generisano veštačkom inteligencijom koje je osvojilo 1. nagradu izaziva kontroverze

Dizajner igara pobedio je na takmičenju lepih umetnosti na Državnom sajmu u Koloradu koristeći umetničko delo generisano veštačkom inteligencijom.

PCPress.rs Image

Umetnik je koristio dobro poznat text-to-image AI generator Midjourney

To je izazvalo pometnju među ostalim umetnicima koji su ga optužili da ubrzava smrt kreativnih poslova. Umetničko delo pod nazivom „Theatre d’Opera Spatial”, koje je Džejson Alen prijavio na konkurs za likovne umetnosti Državnog sajma u Koloradu u kategoriji „Digitalna umetnost/Digitalno manipulisana fotografija”, napravljen je korišćenjem dobro poznatog text-to-image AI generatora Midjourney.

Pošto većina ljudi nije upoznata sa načinom funkcionisanja text-to-image AI generatora, mnogi korisnici su tvrdili da je Alen bio nepošten kada je poslao rad. Ova tvrdnja je izrečena kao odgovor na tvit o Alenovoj pobedi koji je naširoko podeljen. Međutim, Alen se branio i rekao: „Želeo sam da zauzmem stav koristeći umetnička dela veštačke inteligencije – osećam se kao da sam to postigao i neću da se izvinjavam zbog toga“, rekao je umetnik. AI sistemi za pretvaranje teksta u sliku su obučeni na milijardama parova slika i tekstualnih opisa, koje oni koriste za vizuelne obrasce, navodi se u izveštaju. Korisnici im zatim daju tekstualne opise poznate kao upiti, a softver generiše sliku koja odgovara ovom opisu na osnovu podataka koje su naučili, dodaje se.

Pročitajte i:  Apple-ove ideje - pametne naočare i kamere u vašim ušima 

Izvor: Digit.in

 

Facebook komentari: