ERP 2024

BIZIT 2022: Energetska efikasnost i solarna energija

Poslednjih decenija tehnologija napreduje, pa je moguće racionalno pretvaranje solarne energije u električnu. Prvi upotrebljivi foto naponski uređaji su se pojavili pedesetih godina prošlog veka, kada su spremani za svemirske brodove. Ćelije su bile hiljadama puta skuplje nego što su danas, ali stvari su krenule u dobrom smeru.

PCPress.rs Image

Vremenom efikasnost raste a cene padaju, pa su solarne ćelije počele da se javljaju i u kalkulatorima, ručnim satovima i drugim manjim uređajima. U ovom veku foto naponska industrija raste od 15% do 40% godišnje, proizvodnja se seli u Kinu što dalje snižava cene, i tako početkom prethodne decenije počinje nova era gradnje solarnih elektrana, potpomognutih državnim subvencijama. Danas solarni paneli koriste nekih 20% primljene toplote, dok kod direktnog zagrevanja vode koeficijent ide i do 80%.

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo da se čitav svet uključio u borbu protiv globalnog zagađenja, pa tako i Srbija. Nedavno su dobijeni obećavajući novi zakoni o OIE, energetskoj efikasnosti, energetici i rudarstvu. Čitav set zakona koji, ako se podupru dobrim podzakonskim aktima, konačno mogu da otvore vrata zdravoj, pravoj, prirodnoj selekciji među izvorima energije koji će nuditi „zeleniju budućnost“ i bolji suživot našeg društva sa čovekovom okolinom. Kako se Srbija razvija, sigurno će rasti i potreba za energijom, najviše za električnom jer se ona najlakše transformiše u sve druge oblike. Ako uzmemo u obzir činjenicu da najveći deo energije koju naša planeta koristi dolazi od Sunca ne treba da čudi sve veće interesovanje za ovaj izvor obnovljive energije.

Pročitajte i:  Solarna kuća za život na slobodi

Prvog dana (9. novembar) predstojeće devete po redu BIZIT konferencije, za kada je predviđena tema Energetska efikasnost i solarna energija, potražićemo odgovore na pitanja kao što su šta nam donose nova zakonska rešenja, kako ovakvi sistemi rade, koliko su efikasni, kako da ih konfigurišete, koliko sve to košta i kada će se investicija isplatiti? Eminentni stručnjaci iz kompanija koje se dugi niz godina bave kreiranjem i implementacijom rešenja kao što su Charge&GO i Enel 3S, govoriće sa bine hotela Crowne Plaza i odgovarati na sva pitanja i nedoumice posetilaca.

Pored ove teme, na BIZIT-u će biti reči i o mnogim drugim aspektima digitalne transformacije poslovanja i kako nam tehnološke inovacije mogu pomoći u unapređenju poslovanja i radnog okruženja. Tako ćemo drugog dana govoriti o data centrima, sajber bezbednosti, IoT, AI, mašinsko učenje i IT obrazovanje. Ono što nikako ne možemo zaobići su naravno i Poslovni softveri (ERP, CRM, BPM, WMS, DMS rešenja), Big Data, poslovno izveštavanje, Risk management, kao i upravljanje, odlučivanje i kontrola poslovnih procesa, digitalne komunikacije, 5G i Smart life (pametne kancelarije, kuće, gradovi…)

Pročitajte i:  Solarna kuća za život na slobodi

Sve ovo je više nego dovoljan razlog da ukoliko ozbiljno razmišljate o osavremenjavanju svojih radnih procesa i poslovanja, obezbedite svoje mesto na najvažnijem poslovnom događaju ove jeseni, prijavite se već sada za učestvovanje na ovom linku i vidimo se na BIZIT-u!

Facebook komentari: