BIZIT plus

UNICEF: Finansijske usluge u korist dobročinstva

Finansijske institucije su saglasne da digitalizacija iz osnove transformiše ovu industriju, ali mnogi akteri tek treba da prihvate obim i dubinu ovih promena. Nove tehnologije neće samo ubrzati transakcije i smanjiti njihove troškove automatizacijom već će takođe pokrenuti restrukturiranje čitavog finansijskog sektora, promeniti odnos snaga između etabliranih i novopridošlih igrača i način na koji klijenti pristupaju svom novcu i raspolažu njim.

PCPress.rs Image

Prošla godina dokazala je kako možemo da se saživimo s digitalizacijom, što je dovelo do unapređenja kvaliteta mnogih oblasti života. Dok je veći deo stanovništva ostao zaključan kod kuće, e-trgovina je procvetala, a zabava i gejming eksponencijalno su rasli.

Fintehnologije su bile od ključnog značaja za stvaranje end-to-end rešenja koja omogućavaju olakšani pristup digitalnoj trgovini, obezbeđuju kvalitetnije upravljanje finansijama fizičkih lica i preko potrebnu fleksibilnost malim preduzećima da se prilagode izazovnom ekonomskom okruženju.

Između ostalog, bankarski sektor ima važnu ulogu za pospešivanje kulture davanja u zemljama širom sveta, obezbeđujući jednostavne i inovativne načine za doniranje u humanitarne svrhe i za razvojne programe.

Srbija beleži skok u izveštaju o dobročinstvu

Vodeći godišnji izveštaj o dobročinstvu, Svetski indeks davanja (World Giving Index 2021) pokazuje kako su rangirane zemlje sveta po individualnoj filantropiji – prosečan procenat građana starijih od 15 godina koji doniraju novac, volontiraju i pomažu strancima. Srbija je jedna od 10 zemalja koje su napravile najveći skok u 2021. godini, od 140 zemalja, zauzimajući 15. mesto po doniranju novca u dobrotvorne svrhe. Ovome je nedvosmisleno doprineo bankarski sektor i inovacije iz oblasti finansijske tehnologije.

Globalna studija UNICEF-a o donatorima pokazala je da 54 odsto njih daje prednost bezgotovinskom, digitalnom načinu doniranja.

PCPress.rs Image

Ove godine, UNICEF obeležava 75 godina rada. Od početka, ova organizacija se oslanja na solidarnost i pronalaženje inovativnih rešenja u korist dece i porodica. I u Srbiji, u saradnji s partnerima iz javnog i privatnog sektora, UNICEF je pomogao postavljanje infrastrukture za doniranje i izražavanje solidarnosti. Od prodaje tradicionalnih UNICEF čestitki, preko Teletona, SMS donacija, trajnog naloga u banci, do inovativnih rešenja koja spajaju bankarske usluge s novim informacionim rešenjima.

Predstavljene inovacije u bankarskom sektoru na Technobank konferenciji

Krajem septembra, tačnije 22. i 23, održala se Technobank konferencija u Beogradu, na kojoj su predstavljena najnovija rešenja renomiranih kompanija izlagača, s posebnim fokusom na aktuelne teme iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u bankarstvu, plaćanjima, finansijama i sigurnosti.

Technobank od 2001. godine predstavlja glavno mesto okupljanja predstavnika bankarskih i finansijskih institucija i svetski poznatih kompanija. Teme koje konferencija obrađuje usmerene su na savremena iskustva s međunarodnih tržišta i na njihovu primenu u regionu Balkana.

PCPress.rs Image

Tokom konferencije, posetioci su mogli da vide i poseban totem – samostalni terminal, koji se može postaviti bilo gde kako bi se omogućio izbor iznosa i prihvat donacija na ovom uređaju. Rešenje totema za donacije izradio je Payten, član grupe ASEE, koji pruža end-to-end rešenja u industriji plaćanja za finansijske institucije i trgovce. Ponuda uključuje rešenja za e-trgovinu, mobilna plaćanja, kao i usluge povezane s bankomatima i POS uređajima.

Kada govorimo o dosadašnjim inicijativama, uplate donacija i plaćanje odvijali su se tradicionalno, preko blagajne, ili stalnim nalogom, a za potrebe UNICEF-a, Payten je svojim razvojem pojednostavio ovaj proces.

Pametna klupa za brže i lakše doniranje

Uz softversko rešenje za prijem donacija za UNICEF, Payten je izradio i pametnu klupu – deo rešenja „pametnih gradova” kompanije Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja.

PCPress.rs Image

Svako ko poseti UNICEF-ovu pametnu klupu na Topličinom vencu (ispred Muzeja primenjenih umetnosti) ima mogućnost da učini dobro delo: da brzo i lako donira željeni iznos u samo dva koraka – odabirom sume koju želi da donira i prislanjanjem bankarske kartice na pametni čitač.

Građanima je na ovaj način omogućeno da podrže zdravije i srećnije odrastanje svakog deteta, optimalan razvoj u ranom detinjstvu, kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, odgovarajuću socijalnu zaštitu, kao i socijalno uključivanje marginalizovane dece i adolescenata.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući naprednim tehnologijama i digitalizaciji, otvaraju se nove mogućnosti za pomoć najugroženijima. Postavljanje i doniranje putem totema i pametnih klupa jedan je od načina da budemo solidarniji, pomažemo ugroženima i probudimo zajedništvo kroz korišćenje tehnologije u službi dece.

Korisna adresa: unicef.org/serbia/

Autor: Vesna Savić Đukić

Facebook komentari: