ERP 2024

Uručene nagrade za konkurs “Kreativna škola”

Kreativna skola 2011-2012Od kako je 2004. godine nastao program “Kreativna škola” koji sprovode Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja i kompanija Majkrosoft, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke, veliki broj nastavnika dobio je pomoć za primenu informacionih tehnologija u nastavi.  Baza znanja Kreativne škole, dostupna na portalu www.kreativnaskola.rs, kao skup najboljih inovativnih nastavnih praksi i nastavničkih priprema za čas u elektronskom obliku, danas sadrži više od 1100 nastavničkih radova i ima više od 19 hiljada korisnika. U praksi, to znači da svaki peti nastavnik u Srbiji koristi Bazu znanja Kreativne škole kako bi unapredio svoju nastavu.

Danas su 8. put po redu, u Medija centru u Beogradu, uručene nagrade za konkurs “Kreativna škola 2011/2012” autorima najboljih radova. Ove godine se na konkurs prijavilo 687 nastavnika, sa 229 radova, od čega je 146 radova uvršćeno u Bazu znanja. Radovi pokrivaju sve oblasti zastupljene u osnovnim i srednjim školama.

“Činjenice, da su za osam godina u realizaciji konkursa „Kreativna škola“ učestvovale 972 osnovne i srednje škole, 5500 nastavnika, 1995 timova, kao i činjenice da njena Baza znanja sadrži 1166 radova i da je koristi 16 000 nastavnika sa preko 300 000 pristupa, nesumljivo potvrđuju uspešnost saradnje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i kompanije Majkrosoft. Ovo tim pre ako se ima u vidu da su pobednički radovi na konkursima „Kreativna škola“ na Evropskom Forumu kreativnih nastavnika, koje organizuje kompanija Majkrosoft, održanom u Beču u martu 2009. godine osvojio prvu nagradu, a na istom Forumu održanom u Berlinu 2010. godine drugu nagradu. Uspešnost naših autorskih timova na međunarodnim takmičenjima očito govori da u osnovnom i srednjem obrazovanju imamo izuzetno kvalitetnih nastavnika. Potrebno je naglasiti da svaki konkurs „Kreativna škola“ ima specifičnu temu. Ovaj, čije rezultate danas objavljujemo, bio je posvećen temi podsticanja razvoja kritičkog mišljenja kod učenika. Verujemo da će se trend uspešnosti ovog konkursa u narednim godinama nastaviti, što će svakako doprineti kvalitetnijem obrazovanju u našoj zemlji.“ izjavio je Šćepan Ušćumlić, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Ove godine je nagradjeno 12 radova u 4 takmičarske kategorije. Prvu nagradu u kategoriji 1.- 4. razred osnovne škole osvojio je rad “Dva lica Dunava”, autorskog tima sastavljenog od nastavnika iz dve škole (OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Novog Sada i OŠ „Laza Kostić” iz Kovilja), koji karakteriše interdispciplinarni pristup nastavi i upotreba različitih medijskih elemenata.

Prvu nagradu u kategoriji 5.-8. razred osnovne škole osvojio je rad “Sabiranje i oduzimanje razlomaka”, autorskog tima koji su činili nastavnici iz škola OŠ “Stevan Dukić”Beograd i OŠ “Miroslav Antić” Beograd, koji uvodi nove načine komunikacije između učenika i nastavnika i učeniku približava nove metode sticanja i organizacije znanja.

U kategoriji gimnazija, prva nagrada otišla je u ruke nastavničkog tima iz VI Beogradske gimnazije za rad “Učionica u ogledalu – programiranje na drugačiji način” koji svrisishodno primenjuje širok dijapazon nastavnih metoda i softverskih alata za unapređivanje nastave informatike.

U kategoriji srednjih stručnih i umetničkih škola, prvu nagradu osvojio je rad “New Rechargeable Era” čiji su autori nastavnici Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Pančeva. Rad predstavlja interdisciplinarni projekat posvećen zaštiti životne sredine koji ima za cilj da osnaži učenike da preuzmu aktivnu ulogu u lokalnoj zajednici i globalnom društvu razvijajući kod njih veštine potrebne za život u XXI veku.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

„Davne 2004. godine potpisali  smo Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Ministarstva prosvete, sa ciljem da podignemo nivo upotrebe informacionih tehnologija u obrazovanju. Kao rezultat, nastao je program Partner u učenju. Ponosni smo što je program Partner u učenju pomogao mnoge aktivnosti u obrazovnom sistemu Republke Srbije, jedna od najvažnijih je svakako razvoj Baze znanja Kreativne škole, koja predstavlja pravi dokaz da u Srbiji imamo kvalitetan obrazovni kadar sposoban da kreira i primenjuje moderne nastavne metode, kao i da se unapređuje primena informacionih tehnologija u našim školama, što je vrlo značajno za kvalitetno obrazovanje naših učenika.” izjavio je je Jugoslav Pirić, direktor Majkrosoft kancelarije u Srbiji.

Inovativni nastavnički radovi koji se nalaze u Bazi znanja javno su dostupni i drugim nastavnicima na portalu www.kreativnaskola.rs.

Facebook komentari: