Data centri 2024

USB-C konektor postaje obavezan za sve uređaje

Evropska unija postigla je dogovor da USB-C standard postane univerzalno rešenje za punjenje svih mobilnih telefona i elektronskih uređaja, sa ciljem da se smanje elektronski otpad i problemi sa nekompatibilnim punjačima.

PCPress.rs Image

Proizvođači imaju rok do 2024. godine

„Prema novim pravilima, korisnicima više neće biti potrebni drugi uređaji za punjenje i kablovi svaki put kada kupe novi uređaj već će jednostavno koristiti jedan punjač za sve male i srednje elektronske uređaje“, saopštio je Evropski parlament.

Takođe, kupci će moći da biraju da li žele da kupe uređaj sa ili bez punjača. „Ove nove obaveze će dovesti do toga da se više upotrebljava isti punjač i pomoći će potrošačima da uštede do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača“, stoji u saopštenju EU.

Proizvođači imaju rok do jeseni 2024.godine da primene novo pravilo, koje obuhvata „mobilne telefone, tablete, elektronske čitače, slušalice, digitalne kamere, konzole za video igre i prenosive zvučnike“. Što se tiče laptopova rok je do 40 meseci nakon što pravilo stupi na snagu.

Pročitajte i:  Apple traži rešenje da spreči naknadu za programere

EU je radila sa industrijom na smanjenju broja različitih punjača za mobilne telefone sa 30 na 3 tokom poslednje decenije. Naime, Apple-ov Lightning port nalazi na oko 20 odsto uređaja koji se prodaju u Evropi. Biće zanimljivno videti kako će Apple reagovati na novi zakon. Apple je 2020. godine rekao da bi pritisak za korišćenje univerzalnog punjača za telefone „ugušio inovacije“.

Još uvek nije jasno kako će se proizvođači snaći sa drugim standardima kao što je DisplayPort. USB-C verzija 2.1 podržava isporuku energije kao i povećanu maksimalnu snagu punjenja USB-PD, od starih maksimalnih 100W do novih maksimalnih 240W. Međutim, ne postoji jasan način da se identifikuje koliko snage određeni kabl može da podrži.

Prema izveštaju Bloomberg-a, svake godine se baci oko 12.000 tona punjača, od kojih su mnogi neiskorišćeni. Takođe, potrošači troše oko 2,4 milijarde evra na dodatne punjače koji nisu uključeni zajedno sa uređajima.

Nova pravila zahtevaju formalno odobrenje Parlamenta i Saveta EU. To će se dogoditi tek posle letnjih odmora. Zakon stupa na snagu 20 dana nakon što bude objavljen u Službenom listu Evropske unije.

Pročitajte i:  Epic Games pokreće prodavnicu na iOS i Androidu ove godine

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,