BIZIT plus

Uslužni programi: Sistemske informacije i dijagnostika

SiSoftware Sandra je poznato rešenje za prikaz sistemskih informacija i dijagnostiku rada računara. Ime Sandra je nastao (maštovitim) skraćivanjem punog naziva System ANalyser, Diagnostic and Reporting Assistant, koji dobro objašnjava osnovnu namenu. U pitanju je veoma dugovečan program za Windows, čija je prva verzija predstavljena još devedesetih godina prošlog veka. Redovno se objavljuju nove verzije koje donose podršku za najnoviji softver i hardver.

nvidi ima novi snažan računar

Besplatno i korisno u osnovnoj varijanti

Odeljci programa za prikaz hardverskih i softverskih informacija zajedno sadrže više od pedeset modula. Na prvi pogled ove opcije deluju nekako nabacano i teško za snalaženje među obiljem raspoloživih informacija, ali možete se fokusirati samo na glavne ekrane i na posebnoj Favorites strani izdvojiti određeni broj bitnih modula. Od hardverskih modula, najkorisniji su oni za prikaz informacija o matičnoj ploči, memoriji, grafičkim karticama, diskovima i periferijskim uređajima.

PCPress.rs Image

Softverski moduli nude obilje detalja o konfiguraciji Windows‑a, sistemskim dopunama, korišćenju memorije, aktivnim procesima, korisničkim nalozima, drajverima i instaliranim aplikacijama. Benchmark sekcija programa sadrži opcije za testiranje performansi i stabilnosti rada sistema. Ovde je na raspolaganju dodatnih pedesetak modula, koji testiraju rad centralnog procesora, memorije, video adaptera, diskova, Internet veze, mreže i virtuelnih mašina.

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

Testirajte svoj računar

Za testiranje kompletne konfiguracije dostupna je opcija Overall Computer Score, koja izvršava razne testove i kao rezultat prikazuje ukupan indeks performansi sistema. Dobijena vrednost poredi se sa rezultatima koje su dobili drugi korisnici programa i prikazuje se vaša pozicija na top listi. Ovo testiranje može trajati duže od sat vremena, uz opterećenje komponenti sistema pa treba paziti da računar ima adekvatno hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Sandra ima i opciju Burn‑in and Test koja nizom testova simulira visoko opterećenje i proverava stabilnost rada sistema.

PCPress.rs Image

Sandra se preuzima sa sajta britanske softverske kompanije SiSoftware. Program je dostupan u nekoliko varijanti, pri čemu je osnovna verzija Sandra Lite besplatna za ličnu upotrebu, kao i za korišćenje u obrazovnim institucijama. Besplatna verzija sadrži skoro sve što je potrebno većini korisnika za rad na ne‑serverskim računarima, osim nekoliko naprednih modula sa hardverskim i softverskim informacijama. Licenciranje naprednih verzija (Professional, Engineer, Enterprise) potrebno je pre svega za korišćenje u poslovnom okruženju ili kada je bitna podrška za mrežne grupe, aktivni direktorijum, rad na virtuelnim mašinama i za automatizaciju testiranja.

Facebook komentari: