Uspešan let najvećeg aviona na svetu

Kompanija Stratolaunch je napravila još jedan korak ka budućnosti letenja, a nakon što je izvela drugi po redu uspešan let aviona koji je trenutno poznat kao „najveći avion na svetu“.

PCPress.rs Image

Milijarder, te jedan od osnivača kompanije Microsoft, Pol Alen, je još sredinom 2018. govorio o ambicioznom planu da proizvede najveću letelicu na svetu, koja će, kako je tada tvrdio, jednog dana koristiti za prevoz posade do neke tačke u kosmosu, te će takvi letovi koštati daleko manje nego oni koji se obavljaju raketama.

Avion-nosač po imenu Roc ne leti u kosmos, ali leti s uspehom. Ima raspon krila od oko 117 metara, a ime je dobio po mitološkoj ptici iz arapskih bajki, koja je inspirisana snagom i veličinom grabljivica iz realnog života. Let je potrajao tri sata i 14 minuta, na visini od preko četiri hiljade metara. Prvi test let izveden je pre godinu dana, pa su još tada mogli da se naslute kapaciteti Roc modela. Drugi let je potrajao 44 minuta duže, a vide se poboljšanja koja su nastala u prethodnih godinu dana.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

Stratolaunch je u samom vrhu kompanija kada su supersonične letelice u pitanju, pa se već radi i na modelu Talon-A, koji bi po prvi put trebalo da poleti početkom 2022. godine. Plan je da Talon-A letelice poleću s nosača kao što je Roc, a za projekat je najviše zainteresovana američka vojska, koja u hipersoničnim letelicama vidi sredstva za brzi transport oružja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,