Data centri 2024

Uz pomoć mašinskog učenja otkriveno pedeset novih planeta

Jedan algoritam mašinskog učenja nedavno je potvrdio postojanje pedeset novih planeta, te tako napravio veliki korak ka efikasnijem istraživanju kosmosa.

PCPress.rs Image

Za sistem je odgovoran ekspertski tim sa Warwick univerziteta, a algoritam je dobio velike količine podataka koji su stigli iz agencije NASA, te sada završene Kepler misije i Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) – teleskopa koji je u orbitu lansiran 2018. godine. Naučnici se nadaju da je ovo prvi korak ka budućim strategijama otkrivanja planeta i drugih nebeskih tela, budući da su aktuelne tehnike nepouzdane, pa često dolazi do grešaka zbog objekata koji se nalaze u okruženju, grešaka na kameri i drugih nepravilnosti koje nestaju sa novim algoritmom. Algoritam je obučavan tako što je učio o razlikama između planeta čije je postojanje potvrđeno, te onih otkrića koja su obeležena kao „lažno pozitivna“. Nakon toga je na osnovu NASA-inih podataka potvrđeno postojanje čak pedeset novih planeta, te je tako algoritam ušao u istoriju kao prvi sistem ovog tipa koji je došao do novih otkrića.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

PCPress.rs Image

Planete su različitih dimenzija, pa su neke velike kao Neptun, dok su druge manje i od Zemlje, a otkrivene su velikom brzinom, budući da novi sistem funkcioniše daleko brže od svojih prethodnika. Očekuje se da sistem pomogne i neka buduća istraživanja, poput misije PLATO koja počinje 2026. godine i uključuje moćan teleskop.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,