Varti neophodna sredstava za širenje proizvodnje

Nemački proizvođač baterija i akumulatora – Varta, planira još jedan pokušaj inicijalne javne ponude (IPO) na berzi u Frankfurtu, a uz pomoć koje namerava da pribavi sredstva za potrebe širenja proizvodnje.

PCPress.rs Image

Preduzeće može da pribavlja dodatni kapital preko mehanizma primarnog tržišta. Prvo emitovanje akcija naziva se upravo inicijalna javna ponuda, kojom se smatra transakcija putem koje preduzeće iz nekog od zatvorenih oblika prelazi u javno otvoreno akcionarsko društvo. Postupkom IPO-a vrši se korporatizacija kapitala preduzeća, čime se kapital izražava kroz broj i vrednost akcija.

Inicijalna javna ponuda akcija se u velikom broju slučajeva vrši putem takozvanog potpisivanja emisije (underwriting). Investiciona banka ili broker koji potpisuje emisiju obavezuje se na otkup akcije od izdavaoca po dogovorenoj ceni, da bi ih zatim prodala ostvarujući zaradu na razlici u ceni, ili se, pak, obavezuje da će otkupiti sve akcije neprodate investitorima na tržištu. Druga mogućnost je izbor agenta emisije čiji je zadatak što bolja promocija atraktivnosti ulaganja u akcije kompanije koja “izlazi u javnost” svojim akcijama u cilju što bolje prodaje, ali bez obaveza otkupa bilo kojeg neprodatog dela emitovanih akcija.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Iz Varta-e su u sredu objavili da planiraju novu prodaju deonica u vrednosti od 150 miliona evra, kao i prodaju dodatnih deonica svog vlasnika, švajcarskog investitora Montana Tech Components-a. Prema upućenim izvorima, Montana planira prodaju deonica u vrednosti od 50 do 100 miliona evra. U Varta-i su planirali da oko 40% deonica bude u slobodnoj prodaji, a u vezi sa pitanjima o IPO savetuju ih nemačka banka Berenberg i italijanski Unicredit. Prethodne planove o IPO-u otkazali su u novembru 2016. godine, navodeći kao razlog nepovoljne uslove na tržištu.

PCPress.rs Image

Montana će ostati vlasnik većinskog udela u Varta-i nakon IPO-a za koji se očekuje da će kompaniju, koja je gotovo bez dugova, proceniti na više od 500 miliona evra do kraja oktobra. U prvih šest meseci 2017. godine Varta je ostvarila dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 23 miliona evra, a na prihodima od prodaje od 120 miliona evra, beležeći tako rast za više od 10% godišnje od 2013. godine.

Deo proizvodnje Varta-e koji se odnosi na automobilske akumulatore  2002. godine je preuzela kompanija Johnson Controls, a deo proizvodnje baterija koje se koriste u domaćinstvu se spojio sa američkom kompanijom Rayovac, da bi ga 2007. preuzela Montana.

Pročitajte i:  Da li je potrebna katoda visoke čistoće? 

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,