BIZIT 2022

Vault: Eksperti razvili bržu i efikasniju kriptovalutu

Stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) razvili su novu kriptovalutu koja drastično smanjuje broj korisnika koji moraju da se priključe mreži i verifikuju transakcije – za čak 99% u odnosu na trenutno aktuelne valute.

PCPress.rs Image

Kriptovalute, poput popularnog Bitcoina, predstavljaju mreže koje za zasnivaju na blockchain tehnologiji koja se sastoji od individualnih blokova od kojih svaki sadrži podatke o transakcijama. Ove mreže su decentralizovane, što znači da sredstvima ne upravlja ni jedna organizacija, već transakcije verifikuju korisnici. Decentralizacija ipak čini da se neke stvari teže kontrolišu, pa da bi se pridružio nekoj kriptovaluti korisnik mora da skine sve prethodne podatke o transakcijama, te ih sačuva kako bi mogao da koristi servis i učestvuje u verifikovanju transakcija. Tako je čitav proces spor i nepraktičan za mnoge korisnike.

PCPress.rs Image

Upravo zbog toga je kreiran Vault – nova kriptovaluta koja korisnicima dozvoljava da se pridruže mreži nakon što preuzmu samo frakcije svih podataka o prethodnim transakcijama. Pored toga nova mreža primenjuje tehnike koje brišu prazne naloge koji zauzimaju prostor, te omogućavaju verifikacije samo na osnovu podataka o poslednjim transakcijama koji su podeljeni, te ih korisnici dele širom mreže, što minimalizuje potrebnu količinu prostora, te procesorske moći koja se koristi za rudarenje.

Pročitajte i:  Windows malver i tajno rudarenje kriptovaluta

Izvor: MIT News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,