Većinu ljudi ne interesuje, ili nisu čuli za Windows 11

Microsoft se ozbiljno priprema za veliko lansiranje Windows 11 operativnog sistema, koje će se desiti 5. oktobra. I dok entuzijasti i IT profesionalci znaju skoro sve o novo OS-u, pokazalo se da su obični korisnici računara gotovo u potpunosti nezainteresovani za njega.

windows 11

Dve trećine ne znaju za njega

Istraživanje koje je sproveo Saviving.com na tu temu pokazuje da skoro dve trećine korisnika (62 procenta) nije uopšte svesno postojanja Windows-a 11. Microsoft još više zabrinjava činjenica da od 38 procenata korisnika koji su čuli za njega, samo 41 procenat ima nameru da ga instalira. Otprilike isti procenat korisnika (45 odsto) nije sigurno da li će ga instalirati, dok 14 procenata korisnika ne namerava da to uradi. Ovakvom, slobodno možemo da kažemo lošem interesovanju, doprinosi i činjenica da Windows 11 zahteva relativno nov hardver, koji korisnici nisu spremni da kupuju. Uostalom, čak dve trećine anketiranih korisnika je reklo da ne znaju da li su njihovi računari kompatibilni sa novim OS-om.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

Interesantno je da su stariji korisnici računara bolje upoznati sa novi Windows-om. Više od polovine (56 procenata) korisnika starijih od 55 godina je čulo za njega, dok je u starosnoj dobi od 18 do 24 godine, samo 28 procenata ispitanika upoznato sa postojanjem „jedanaestice“.

Podeljena javnost

Kada su očekivanja korisnika od novog OS-a u pitanju, mišljenja su podeljena. Najpopularnija opcija je mogućnost pokretanja Android aplikacija (14 odsto), dok novi izgled i na unapređenja u igrama raduje po 13 procenata korisnika. S druge strane, Microsoft želi da pojača interesovanje za widget-e i novi App Store, ali ti njegovi napori nisu dobro prošli – samo tri procenta korisnika se raduje widžet-ima, odnosno dva procenta poboljšanju u prodavnici aplikacija.

Ipak, to ne mora ništa da znači. Microsoft se i ranije susretao sa sličnim (malim) interesovanjem za neke od prethodnih verzija svojih operativnih sistema, ali su oni na kraju vremenom prihvatani, bilo tako što su bili preinstalirani uz nove računare, bilo prestankom podrške za stare verzije OS-a. Ovo istraživanje samo ukazuje na inicijalno stanje, pred izlazak Windows-a 11, što vrlo lako može da se promeni, već u narednoj godini.

Pročitajte i:  Microsoft vas podseća da napustite lokalne naloge na Windows 10

Izvor: Savings.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,