Večita dilema inkjet ili laser?

Kada kažemo inkjet, većina pomisli na štampače koje dobijamo besplatno uz konfiguraciju i koji odštampaju jedva nekoliko desetina stranica pre nego što se pojavi omražena poruka „Ink low, please replace the cartridge“. Kada se to desi, mnogi se zapitaju da li da menjaju kertridž ili ceo štampač.

PCPress.rs ImageDa bude još gore, to pitanje bilo je sasvim racionalno i logično. Nažalost, godine ovakvog iskustva ugravirale su u kolektivnu svest korisnika da je „laserac“ dobar, a „pljuckavac“ loš. Ta filozofija prenela se i na profesionalne korisnike iako takva situacija ne može biti dalje od istine. Naime, tehnologija je napredovala ogromnim koracima, a inkjet štampači jedan su od onih primera da na osnovnom konceptu možete mnogo toga da unapredite.

Epson je trenutni lider na polju štampača, a što se ove kompanije tiče, inkjet u profesionalnom okruženju ima mnogo više da ponudi od laserske štampe. Naime, priča se promenila u tolikoj meri da neko ko nije redovno pratio stanje na tržištu, ne bi ni poverovao. Pre svega, Epson inkjet štampači iz kategorije WorkForce postali su energetski efikasniji i to do 80 odsto u odnosu na uporedive laserske modele, što je svakako bitno za kompanije koje su pažljive prema okolini. Još bitnije, zahvaljujući PrecisionCore tehnologiji koja je implementirana u glavu štampača, pouzdanost, brzina i kvalitet otiska nemaju premca na tržištu. Nećemo se previše fokusirati na hardverski deo priče, ali zahvaljujući PrecisionCore tehnologiji, broj mlaznica ide do 800 za crnu i 800 po svakoj od boja, što omogućava izuzetno precizno i štedljivo ponašanje glave prilikom štampe. Dovoljno je reći da ove glave barataju s kapljicama minimalne veličine od 3,7 pl, naravno, uz mogućnost promene, zahvaljujući specijalno prilagođenom sistemu. Upravo zbog ovog specijalnog dizajna u koji  Epsonje uložio godine razvoja dobili smo toliko veliki korak napred da je mnogima teško da poveruju koliko su se stvari promenile. Štaviše, WorkForce Pro modeli u stanju su da odštampaju i do dva puta više od laserskih. Da stvari budu bolje, na tih dvostruko više stranice nećete morati da čekate duže. Štaviše, korisnici će u većini scenarija čekati čak i manje, jer su WFP (WorkForce Pro) štampači zahvaljujući svim modernim tehnologijama brži i do 3,5 puta za prvu stranicu, ali i 50 odsto brži kada se štampa više stranica. Dakle, u tipičnim uslovima rada, ne samo da će korisnici dobiti drastično veći obim štampe već će i do željenih otisaka doći brže.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

Dobro, ali šta je sa pouzdanošću?

PCPress.rs ImageEpson je uložio mnogo resursa kako bi „ponovo izmislio“ inkjet koncept. Ta vizija uključila je i pouzdanost, čemu u prilog govore i statistike. Naime, u nezavisnim istraživanjima otkriveno je da je tokom upotrebe WFP štampača vreme za intervencije smanjeno za dve trećine, što je fenomenalan pokazatelj pouzdanosti. Ne samo to, već su WorkForce Pro modeli sertifikovani do 75.000 otisaka bez ikakvih anomalija ili poziva tehničkoj podršci, odnosno servisu. Svi ovi indikatori pokazuju da je inkjet ponovo tehnologija budućnosti, koja ne samo da štedi vreme već i novac. Znamo da ova fraza zvuči pomalo izlizano, ali ovog puta potpuno je tačna. Prema proračunima u nezavisnim studijama, prikupljeni podaci ukazuju na ukupnu uštedu kod kompanija u Zapadnoj Evropi u visini od 55,2 miliona evra na godišnjem nivou.

PCPress.rs ImageMeđutim, kao što smo već pomenuli, zahvaljujući brzini rada i činjenici da zahtevaju manje intervencija, ovi štampači štede još nešto, u čemu je većina nas veoma siromašna. Govorimo o vremenu, koga zaista imamo sve manje, posebno u korporativnom životu. Naravno, sve firme uvek su raspoložene za uštedu vremena, jednako kao i novca, jer su ove dve stvari povezane. Kvalitet štampe verovatno je još jedan od mitova koje je teško razbiti. Međutim, pojavljuje se sve više testova koji jasno govore da je kvalitet otiska nove generacije inkjet štampača izuzetan u svakoj kategoriji. U svojim rangovima WorkForce Pro modeli mogu bez ikakvih poteškoća da izađu na kraj s rivalima. Možda i poslednja kategorija, koja možda nema neke velike veze u praksi, jeste buka, a većina nas seća se da su inkjet modeli izuzetno bučni. Pogađate, Epson je znatno unapredio svoje štampače i na tom polju. Ne samo da su znatno tiši od svojih prethodnika već su novi modeli i za dvadesetak procenata tiši od već vrlo tihih laserskih uređaja. Sve to pokazuje kako je Epson promišljeno pristupio kreiranju nove tehnologije kako bi ponudio sveobuhvatno rešenje. Epson nudi veliki broj softverskih alata za kontrolu i upravljenje štampom, a kompletna WorkForce PRO serija podrzava i PaperCut.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Dobri i za okolinu

PCPress.rs ImageŠtednja novca i vremena uvek je dobra stvar, ali ne ukoliko šteti okolini. Epson‑ova tehnologija mnogo je „čistija“ od laserskih alternativa. Pre svega, energetska potrošnja redukovana je za 80 odsto, što je na velikom planu ogroman pomak. Zahvaljujući čistoj tehnologiji, ozon se ne ispušta u vazduh, tako da je i na ovom planu reč o „zelenim“ proizvodima. Jednostavnija konstrukcija doprinosi da se menja manje delova, što svakako pomaže da se WorkForce Pro smeste u kategoriju dobrih za okolinu. Povrh svega, štedljivost na planu boja povlači veliku lančanu reakciju u poželjnom smeru. Manja potrošnja boja implicira ređu zamenu kertridža. Statistike govore da se radi o uštedi od oko 77 kilograma otpada na bazi 80.000 odštampanih stranica. Imajte u vidu da je to redukcija od ogromnih 95 odsto u odnosu na laserske uređaje. Ovaj impresivan podatak gotovo je nepojmljiv prosečnom korisniku, ali bar probajte da zamislite koliko takva ušteda sve menja, ako bi primena inkjet štampača postala globalna. Pritom, menja se samo boja koja je potrošena, što donosi još veći stepen uštede. Dodajmo i činjenicu da Epson vodi brigu o reciklaži potrošenih kertridža, koje ujedno pakuje tako da zauzimaju manje prostora i dobijamo kompletan krug brige o okolini koja postaje sve važniji faktor u planiranju.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

Tehnologija za budućnost

Sa PrecisionCore tehnologijom i novim pristupom dobro poznatom konceptu, Epson je napravio pravu revoluciju za koju zaista želimo da svi znaju. Prema nekim proračunima, do 2019. godine zastupljenost nove generacije inkjet štampača povećaće se na 34 odsto, uz jasnu tendenciju rasta. To pokazuje da se trend menja i moramo priznati da nam je drago zbog toga. Kompanije imaju povećanu potrebu za štampom, a s novom tehnologijom ispis je 50% jefitniji na A4 stranicama, manje je potrošnog materijala koji se menja, 96% manja potrošnja struje, 88% manje CO2 i 94% manje otpada. Sve su to faktori koje bi trebalo da uzmete u obzir kod kupovine vaseg sledećeg štampača.

www.epson.eu

Nebojša Todorović

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,