BIZIT plus

Velika Britanija će ukloniti Huawei opremu iz svojih 5G mreža do 2027. godine

Velika Britanija ne želi više Huawei-jevu telekomunikacijsku opremu. Oliver Dowden, sekretar za kulturu vlade Velike Britanije, rekao je da mobilni operateri ne bi trebalo da kupuju Huawei 5G opremu od 31. decembra 2020. „Jednom kada bude usvojen nacrt zakona za bezbednost telekomunikacija, to će postati ilegalno“, rekao je članovima Parlamenta u Donjem domu.

PCPress.rs Image

Ukoliko je provajder već kupio ili instalirao Huawei hardver, mora da bude uklonjen iz njihovih 5G mreža pre kraja 2027. U saopštenju za medije, vlada Velike Britanije kaže da je odluku donela nakon „novih saveta“ Nacionalnog centra za sajber bezbednost.

Još u januaru, Velika Britanija je rekla da će dobavljačima „visokog rizika“, uključujući Huawei-ju, biti omogućeno da grade 5G mrežu u zemlji, pod uslovom da nisu „core“ delovi iste. Jasno je da se vlada predomislila. „5G će biti transformišući za našu zemlju, ali samo ako imamo poverenja u sigurnost i otpornost infrastrukture na kojoj je izgrađena“, dodao je Dowden.

Kineski IT gigant poziva na revidiranje odluke

Huawei je odluku okarakterisao „razočaravajućom.“ Edward Brewster, portparol Huawei ogranka za VB, rekao je: „To preti da će Britaniju prebaciti u digitalnu sporu traku, povećati račune i produbiti digitalni jaz. Umesto da „podigne“, vlada spušta i mi ih pozivamo da ponovo razmisle.“

Pročitajte i:  Huawei koristi lukav trik kako bi hard diskovi trošili manje energije 

Današnje saopštenje tačno pokriva 5G infrastrukturu. VB već neko vreme koristi Huawei-jevu telekomunikacionu opremu, kako u svojim mobilnim, tako i u širokopojasnim mrežama. BT, koja poseduje operatora mobilne mreže EE, potvrdila je u decembru 2018. godine da je već započela uklanjanje Huawei opreme iz svoje 4G mreže. Nije jasno koliko ih ostaje u ovom trenutku i da li vlada planira da potpuno zabrani opremu kompanije u 3G i 4G infrastrukturi.

Najmanje 10 godina potrebno da se ukloni sva Huawei oprema

Vlada Velike Britanije, međutim, nagovestila je da bi želela da polako ukine Huawei-jevo prisustvo u širokopojasnoj mreži države. Sada „savetuju“ mrežne operatore da se „udalje“ od kupovine nove Huawei opreme i sprovode tehničku konsultaciju kako bi utvrdili koji bi vremenski okvir trebalo da bude. „Očekujemo da taj period traje najviše dve godine“, rekla je vlada Velike Britanije u saopštenju za javnost.

Ipak, ispunjavanje tog roka može biti teško. Philip Jansen, CEO BT-a rekao je u BBC Radio 4 programu Today da će biti potrebno najmanje deset godina da se potpuno ukloni Huawei-jeva oprema. „Huawei je u telekomunikacijskoj infrastrukturi već oko 20 godina i veliki je dobavljač BT-a i mnogih drugih kompanija u telekomunikacijskoj industriji u Velikoj Britaniji,“ rekao je. „Sve se svodi na pravo vreme i ravnotežu. Dakle, ako želite da nemate Huawei u celoj telekomunikacijskoj infrastrukturi širom Velike Britanije, mislim da je to nemoguće uraditi za manje od deset godina.“

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

Velika Britanija prati Ameriku

Najava sledi nakon odluke američke vlade da zabrani američkim kompanijama da kupuju telekomunikacijsku opremu s potencijalnim rizikom po nacionalnu sigurnost. Mnogi političari i stručnjaci za kibernetičku bezbednost veruju da je Huawei tajno nadzorno sredstvo za kinesku vladu – stav koji je kompanija oduvek demantovala – i samim tim nepouzdan.

„Nažalost, naša budućnost u Velikoj Britaniji postala je politizovana. Ovde se radi o američkoj trgovinskoj politici, a ne o sigurnosti“, rekao je Brewster. „Tokom poslednjih 20 godina, Huawei se fokusirao na izgradnju bolje povezane Velike Britanije. Kao odgovoran posao, nastavićemo da podržavamo naše kupce kao što smo to uvek radili.“

Izvor: Engadget

Facebook komentari: