Mali nuklearni reaktori: energetska opcija ili rizici?

Rat u Ukrajni je otvorio značajnu energetsku krizu, sve opcije su trenutno na stolu kada je u pitanju alternativa. Ali koja je od njih dugoročno efikasna a koja je gubitak sama po sebi?

PCPress.rs Image

Globalna potraga za alternativnim izvorima ruske energije tokom rata u Ukrajni preusmerila je pažnju na manje nuklearne elektrane koje se lakše grade, za koje zagovornici kažu da bi mogle da pruže jeftiniju i efikasniju alternativu starijim modelima mega-elektrana. Rolls-Royce kaže da su njegovi modularni reaktori, mnogo jeftiniji i brži za pokretanje od standardnih postrojenja, pružajući onu vrstu energetske bezbednosti koju traže mnoge nacije.

Francuska se već oslanja na nuklearnu energiju za većinu svoje električne energije, a Nemačka je zadržala opciju ponovnog aktiviranje dve nuklearne elektrane koje će zatvoriti na kraju godine pošto Rusija smanjuje isporuke prirodnog gasa. Dak Rolls-Royce CMR i njegovi konkurenti potpisali dogovor sa zemljama od Britanije do Poljske i počinju da grade stanice, one su mnogo daleko od godina rada i ne mogu da reše energetsku krizu koja trenutno pogađa Evropu.

Nuklearna energija predstavlja rizike, pogotovo kada je u pitanju odlaganje visoko radioaktivnog otpada i držanje te tehnologije može da se koristi kao platforma za sprovođenje programa nuklearnog oružja. Ti rizici su naglašeni, pogotovo danas, kada je izbegnuta katastrofa koja je mogla da se dogodi prilikom granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju.

Nove elektrane izgledaju kao Lego kockice. Odnosno, sve komponente mogu da se naprave u fabrici i zatim da se premeste na lokaciju. Za to je sasvim dovoljno imati traktorsku prikolicu.

Rolls Royce je potpisao sporazum o saradnji sa Holandijom, Turskom i Poljskom. Ekolozi postavljaju pitanja kako je ova vrsta izgradnje sada sasvim korektna, ako prethodne gradnje nisu bile? Upozorenja stižu i kada su u pitanju trusna područja. Ali kome se upozorenja šalju?

Izvor: indianexpress

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,