BIZIT Seminar

Veliki porast Intel PC poslovanja zahvaljujući jeftinim računarima

Već je poznato da je 2020. godina, zbog poznate situacije sa COVID-19 pandemijom, rezultovala povećanjem prodaje PC računara. Intel je objavio da već četvrti kvartal zaredom ima eksplozivni rast zarade u tom segmentu. Njihovo poslovanje koje se zasniva na PC čipovima poraslo je za 33 procenta u odnosu na isti period prošle godine, dok je segment čipova za prenosne računare porastao za 30 procenata.

intel

Oproban recept?

Intel Client Computing Group, u čijem sastavu se nalazi i divizija vezana za PC proizvode, ostvarila je prihode od 10.9 milijardi dolara tokom poslednjeg kvartala, što je povećanje od 9 procenata u odnosu na prošlu godinu. Interesantno je da je u istom periodu prosečna cena prodatih notebook-ova pala za 15 procenata. To pokazuje da su korisnici imali potrebu za novim računarima, što zbog zastarelosti, što zbog povećane potrebe rada i učenja od kuće, ali i da nisu bili spremni da plate za premium proizvode.

Pored odlične godine za PC diviziju, Intel je u istom periodu imao i veliku pomoć u diviziji koja razvija njihovu Mobileye tehnologiju za autonomnu vožnju. Ova divizija je ostvarila rast od 39 procenata i ima značajan udeo u kompanijskom „prebacivanju“ procene prihoda za čitavih 2.6 milijarde dolara. Ukupni Intel-ovi prihodi u četvrtom kvartalu bili su 20 milijardi dolara, a profit 5.9 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Prodaja procesora u najvećem padu u poslednjih 30 godina

Još uvek nisu objavljene procene za celu 2021. godinu, ali za sada se očekuje da će se prvi kvartal završiti sa prihodima od oko 17.5 milijardi dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,