Veliki porast Intel PC poslovanja zahvaljujući jeftinim računarima

Već je poznato da je 2020. godina, zbog poznate situacije sa COVID-19 pandemijom, rezultovala povećanjem prodaje PC računara. Intel je objavio da već četvrti kvartal zaredom ima eksplozivni rast zarade u tom segmentu. Njihovo poslovanje koje se zasniva na PC čipovima poraslo je za 33 procenta u odnosu na isti period prošle godine, dok je segment čipova za prenosne računare porastao za 30 procenata.

intel

Oproban recept?

Intel Client Computing Group, u čijem sastavu se nalazi i divizija vezana za PC proizvode, ostvarila je prihode od 10.9 milijardi dolara tokom poslednjeg kvartala, što je povećanje od 9 procenata u odnosu na prošlu godinu. Interesantno je da je u istom periodu prosečna cena prodatih notebook-ova pala za 15 procenata. To pokazuje da su korisnici imali potrebu za novim računarima, što zbog zastarelosti, što zbog povećane potrebe rada i učenja od kuće, ali i da nisu bili spremni da plate za premium proizvode.

Pored odlične godine za PC diviziju, Intel je u istom periodu imao i veliku pomoć u diviziji koja razvija njihovu Mobileye tehnologiju za autonomnu vožnju. Ova divizija je ostvarila rast od 39 procenata i ima značajan udeo u kompanijskom „prebacivanju“ procene prihoda za čitavih 2.6 milijarde dolara. Ukupni Intel-ovi prihodi u četvrtom kvartalu bili su 20 milijardi dolara, a profit 5.9 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

Još uvek nisu objavljene procene za celu 2021. godinu, ali za sada se očekuje da će se prvi kvartal završiti sa prihodima od oko 17.5 milijardi dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,