BIZIT plus

Vertiv: 5G strahovi i nade telekom operatora

Da bi jasno razumeli prednosti i nedostake isporuke 5G infrastrukture, Vertiv se udružio s kompanijom 451 Research kako bi dobili uvid operatora o implementaciji 5G i edge computing-a. Više od 100 menadžera telekom operatora opisalo je koje će tehnologije i usluge najviše uticati na njihov uspeh u sledećoj deceniji.

PCPress.rs Image

Istraživanje obuhvata 5G planove implementacije, usluge podržane ranim implementacijama i najvažnije tehničke faktore za uspeh 5G-a. Nakon nekoliko godina rastućih očekivanja, sada smo u prvoj godini 5G tranzicije za telekomunikacionu industriju.
Postoje važna pitanja vezana za 5G i edge computing. Ta pitanja uključuju:

  • Poslovanje
  • Uslugu, fokusni segment i vreme
  • Spremnost celokupne mreže, IT-ja i data centara
  • Energetski uticaj 5G-a

Ključni nalazi istraživanja

Telekom operatori i pružaoci usluga moraju da se pripremaju već sada. Širom sveta oni pojačavaju svoje 5G implementacije. Ne kreću se svi istim tempom, niti pokazuju iste brige i poglede na odgovarajuće prilike. Zamah telko vođenog edge computing-a kristalizuje ideju da operatori vide petu generaciju kao način da se ponovo uspostavi pozicija u cloud-to ground lancu computing-a i skladištenja iznad onoga što će zahtevati za svoje interne operacije.

Pročitajte i:  Vertiv predviđa trend intenzivnog fokusa na omogućavanje upravljanja energijom uz pomoć AI-a

PCPress.rs Image

Veliki poslovni potencijal za ispitanike je vrlo pozitivan (70 odsto) – Sveukupno pozitivno raspoloženje bar je delimično izazvano obećanjem da će mogućnosti 5G i edge computing-a podstaći raznolikost usluga i brzinu, uz jeftinu platformu kao odgovor na ogromnu potražnju za uslugama širokopojasnog Interneta.

Očekuje se da će 5G povećati ukupne troškove energije – Gotovo svi ispitanici (94%) naveli su da će 5G povećati ukupne troškove energije. S obzirom na važnost energije kao postotka operativnih troškova, strategije smanjenja potrošnje biće ključne za 5G održivost.
Energetski izazovi rešavaće se tehnologijama / novim modelima podele rizika – Taktike za uštedu energije biće raznovrsne, od inteligentne mrežne opreme koja ulazi u stanje mirovanja tokom razdoblja neaktivnosti do korišćenja veštačke inteligencije (AI) i novih tehnika hlađenja.

5G era počinje za većinu u 2020/21. – Ispitanici su rekli da će se početna primena 5G dogoditi do 2021. ili najkasnije do 2022. godine. Samo 4 odsto ispitanika iz Evrope i 10 odsto iz Latinske Amerike izjavilo je da neće imati početne implementacije do 2022. godine. Operatori iz ostatka sveta naveli su da će početne implementacije imati do 2021. godine.

Pročitajte i:  Važnost upravljanja i nadzora kritične IT opreme u data centrima

Početne usluge 5G biće uglavnom „manje-više iste” – Delimično zbog tehničkih ograničenja Standarda 15 a delimično zbog nedostatka inovacija, 96 odsto ispitanika navelo je da će usluge 5G 2021. godine biti razvijene verzije onog što se danas nudi na 4G.

Akvizicija lokacija i povezivost su kritični faktori distribuiranih 5G/edge topologija – Nove, gušće topologije 5G / edge mreža doveli su pitanja poput akvizicije lokacija i dostupnost visokokvalitetne povezanosti na vrh gomile faktora uspeha u 5G, te je 45 odsto ispitanika to ocenilo najvažnijim za uspeh.

PCPress.rs Image

Operatori širom sveta razmišljaju imaju li odgovarajuće softverske i cloud partnere, osoblje, IT i mrežne platforme te procese kojima će inovacije pretvoriti u vrhunske proizvode za korisnike. Složeni pokret digitalne transformacije obuhvata IT / mrežnu konvergenciju i radikalne promene u načinu stvaranja i primene softvera. Oni koji budu uspeli stvoriće novu klasu telekom operatora s mogućnostima proizvođenja dodatnih vrednosti daleko iznad svega što smo videli u proteklom veku. Očekuje se ogroman rast u domenu data centara, jer će se time osigurati infrastruktura potrebna za razvoj 5G na siguran i isplativ način.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Korisna adresa: vertiv.com

Autor: Igor Grdić, Vertiv Country Manager, Central Southern Europe

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog 5G tehnologiji. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari: