BIZIT plus

Vertiv i Green Mountain podigli nivo održivosti data centara

Jedan od najučinkovitijih svetskih data centara koji koristi Vertivovu vodeću tehnologiju sistema napajanja i hlađenja postaje još energetski efikasniji. Vertiv, globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i rešenja za kontinuitet poslovanja te norveški pružalac kolokacijskih usluga Green Mountain zajedničkom saradnjom primenili su najsavremenije tehnologije s ciljem dodatnog povećanja energetske efikasnosti i ekološke održivosti za korišćenje u jednom od najzelenijih data centara u svetu.

PCPress.rs Image

DC1-Stavanger data centar smešten je u bivšoj infrastrukturi NATO-a, pozicioniranoj duboko unutar norveških planina, a za svoj rad koristi 100% obnovljivu hidroenergiju, dok se sistem hlađenja obezbeđuje vodom iz obližnjeg fjorda čija je stalna temperatura tokom godine 8°C. Jedinstvena pozicija data centra pruža visok potencijal za korišćenje obnovljih izvora energije uz minimalnu CO2 emisiju samih sistema hlađenja. Uprkos tome, za svaki data centar potreban je neprekidni izvor napajanja (UPS) te sistem za hlađenje kako bi se održao neometan rad.

„Održivost sistema utiče na sve što radimo te je jako važna prilikom izgradnje novih kolokacijskih centara s novim karakteristikama. Svi naši kupci mogu transparentno videti koje izvore energije koristimo i to je ključna stvar po kojoj se razlikujemo“, izjavio je Alexander de Flon Rønning, menadžer dizajna i proizvoda kompanije Green Mountain.

Pročitajte i:  Vertiv predviđa udvostručenje globalnih kapaciteta za proizvodnju rasklopne opreme

PCPress.rs Image

Giordano Albertazzi, predsednik kompanije Vertiv u Evropi, Bliskom Istoku i Africi (EMEA), poručio je kako su ključni evropski cloud operatori i operatori data centara potpisali Climate Neutral Data Centre Pact što predstavlja predanost industrije data centara za smanjivanjem svog ekološkog otiska.

„Efikasan prelaz u digitalnu i ekološki održivu budućnost zahteva primenu najsavremenijih tehnologija u stvaranju novih data centara, kao i nadogradnju postojećih korišćenjem najnovijih i najefikasnijih tehnologija. Kao kompanija, ponosno ulažemo velike napore ka ostvarenju ovog zajedničkog cilja“, zaključio je Giordano Albertazzi.

Nakon opsežnog istraživanja, predstavnici kompanije Green Mountain posetili su Vertivov centar za korisničko iskustvo u Italiji kako bi iz prve ruke upoznali Vertivove tehnologije i testirali njihove performanse u ekstremnim uslovima. Nakon ispitivanja, Green Mountain odabrao je sistem visoko učinkovitih spoljašnjih jedinica baziranih na vodenom hlađenju – Vertiv ™ Liebert® PCW, čiji je ukupni kapacitet hlađenja 5 MW. Ovaj sistem svoje visoke standarde efikasnosti može pripisati kombinaciji najnovijih tehnologija i dizajnu unutrašnjosti koja optimalno raspoređuje aeordinamička obeležja svih unutrašnjih komponenti. Vertiv je takođe izabran za dobavljača i u drugom projektu UPS sistema dostavljajući nekoliko Liebert® EXL S1 UPS jedinica na bazi litijum-jonske rezervne baterije, čiji je vek trajanja duži od tradicionalnih VRLA baterijskih sistema.

Pročitajte i:  Važnost upravljanja i nadzora kritične IT opreme u data centrima

„Za Green Mountain, ekološka održivost proizvoda i dobavljača ključni su činioc prilikom kupovine nove opreme. Tehnologije koje pruža kompanija Vertiv su energetski najefikasnije s kojima smo se ikada susreli, što će svakako poboljšati održivost naših sistema koji su već na visokom nivou. S obzirom da je DC1-Stavenger data centar lociran unutar planine, nemamo veliku fleksibilnost za dodatni prostor, zbog čega su nam kompaktni sistemi Vertiva izuzetno korisni.“, istaknuo je de Flon Rønning.

„Upravljanje projektom tokom COVID-19 pandemije bilo je zahtevno te smo bili zabrinuti oko zatvaranja fabrika i obustave isporuka. Srećom, Vertiv se iskazao i pomogao prateći pošiljke te osiguravajući nesmetanu isporuku opreme uprkos zatvorenim granicama i logističkim izazovima. Da Vertiv nije uložio svoje resurse u redovnu isporuku, ne bi smo mogli da završimo ovaj projekat na vreme. Stoga ćemo Vertiv i njihove tehnologije za data centre uključiti u buduće projekte, jer naše partnere biramo strateški i dugoročno“, rekao je de Flon Rønning.

PCPress.rs Image

Prema međunarodnoj agenciji International Renewable Energy Agency (IRENA) [1], [2], [3], data centri igraju ključnu ulogu jer se nalaze u epicentru tehnoloških inovacija, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i privrede bazirane na podacima omogućenih digitalizacijom. Operateri data centara poput Green Mountaina daju uzorni primer kvalitetne implementacije održive energetske tranzicije stvarajući novi put ostalim industrijama koje su trenutno veliki potrošači energije.

Pročitajte i:  Vertiv se pridružuje NVIDIA partnerskoj mreži

Za više informacija o Vertivovim rešenjima za povećanje efikasnosti data centara posetite web stranicu Vertiv.com/SWC.

Facebook komentari: