Top50 2023

Vertiv rangiran kao svetski lider na brzo rastućem tržištu hlađenja data centara

Vertiv, globalni pružalac kritične digitalne infrastrukture i rešenja za kontinuitet poslovanja, rangiran je od strane analitičke tehnološke kompanije Omdia kao najveći svetski dobavljač na promenjivom i inovativnom tržištu hlađenja data centara. 

PCPress.rs Image

Novo objavljeno istraživanje naglašava da uspostavljene tehnologije odbijanja toplote poput direktnog širenja (DX), hladne vode i hlađenja isparavanjem i dalje dominiraju, a istovremeno postaju i održivije. Uz to, predviđa se rast novih tehnologija, poput raznih oblika hlađenja tečnošću, budući da operateri data centara traže načine za dalje poboljšanje efikasnosti zbog povećavanja rasta power-intensive računarstva.

Izveštaj Data Center Thermal Management Report 2020, objavljen krajem 2020. godine, a na temelju podataka iz 2018. i 2019., navodi da Vertiv ima 23,5% udela na globalnom tržištu hlađenja data centara – 10% više od svog najbližeg konkurenta. Prema istraživanju, tržište termalne tehnologije data centara porašće s 3,3 milijarde u 2020., na više od 4,3 milijarde u 2024. Vertiv je takođe predvodnik i na globalnom tržištu perimetarskih termalnih tehnologija s tržišnim udelom od 37,5%, što je više od 20% od sledećeg najvećeg dobavljača.

Uz analizu tržišne pozicije, izveštaj pruža uvid i podatke o tome kako se razvija tehnologija hlađenja data centara. Etablirane tehnologije, kao što su rashladni uređaji i spoljašnje hlađenje, nastaviće da zauzima veliki deo tržišta. Prema Omdia, podeljeni DX i dalje je primarni oblik odbijanja topline u toplotnom upravljanju data centrom, ali hladna voda i direktno odbacivanje topline isparavanjem dobijaju na zamahu. Kako se povećala količina pružaoca usluga u cloudu i pohranjivanja podataka, podstaknut je dvocifren rast uređaja za vazdušno hlađenje (AHU).

Pročitajte i:  Važnost upravljanja i nadzora kritične IT opreme u data centrima

PCPress.rs Image

Omdia predviđa da će takođe doći do snažnog rasta raznih oblika hlađenja tečnošću – uranjanjem i direct-to-chip – za koje se očekuje da će se udvostručiti između 2020. i 2024. Nekoliko faktora doprinosi ovom pomaku, uključujući povećanje potrošnje energije čipa i servera, rast edgea, povećanje gustoće stalaka, kao i zahtevi za energetskom efikasnošću i održivošću.

„Tržište toplotnog upravljanja data centrom nalazi se na samom vrhu tačke otklona. Trenutno, postojeći toplotni proizvodi i rešenja na bazi vazduha podstiču rast, ali su njihove mogućnosti hlađenja ograničene zbog gustoće stalaka od 10kW+. Na tržište dolaze nove tehnologije, proizvodi i dizajni koji će pomoći u podršci uvođenja visoke gustoće stalaka i efikasnijim operacijama koje će dovesti do promene dinamike na tržištu do 2024.”, rekao je Lucas Beran, glavni analitičar za praksu istraživanja o cloudu i data centrima kompanije Omdia te autor izveštaja.

Giordano Albertazzi, predsednik kompanije Vertiv za Evropu, Bliski Istok i Afriku (EMEA), komentarišući posvećenost kupcima, rekao je: “Trajno vođstvo kompanije Vertiv u upravljanju toplotnom energijom pokazuje da naši kupci cene našu stručnost na tom području, naš široki portfolio i sve veća ulaganja u tehnologiju, istraživanja i razvoj. Rashladni proizvodi i rešenja koja smo lansirali tokom 2020. godine i naš put prema inovacijama nastaviće da nudi vodeću tehnologiju našim kupcima, omogućavajući im postizanje viših ciljeva efikasnosti i održivosti.”

Pročitajte i:  Vertiv predviđa trend intenzivnog fokusa na omogućavanje upravljanja energijom uz pomoć AI-a

Vertiv je najavio nekoliko nedavnih inovacija u termalnoj tehnologiji. U EMEA regiji, Vertiv je najavio Vertiv Liebert OFC, novu i vrlo naprednu liniju turbokor kompresorskih hladnjaka bez ulja razvijenu u partnerstvu s Geoclimom. Liebert OFC dizajniran je za upotrebu rashladnih sredstava s niskim GWP, uključujući R1234ze, kao i za pružanje visoke energetske efikasnosti. Štaviše, čitav asortiman podnih rashladnih uređaja nedavno je redizajniran za najveću efikasnost, uključujući direktno širenje Vertiv Liebert PDX s kompresorima promenjive brzine i raspon rashlađene vode s najnovijim Vertiv Liebert PCW.

PCPress.rs Image

Osim internih inovacija, Vertiv takođe sarađuje s vodećim grupama u industriji, a nedavno je postao platinasti član Open Compute Project (OCP). Uloga Vertiva uključivaće potpornu inicijativu za usvajanje hlađenja tečnošću kroz projekte Advanced Cooling Solutions (ACS) i Advanced Cooling Facility (ACF). Cilj je doneti smernice i najbolje iz prakse tehnologije hlađenja direct-to-chip i hlađenja tečnošću uranjanjem, kao i omogućiti praksu objektima gde se nalaze data centri kako bi usvojili hlađenje tečnošću.

Istraživanje termalnih tehnologija koje je sproveo Vertiv takođe ukazuje na buduće inovacije. Prema istraživanju Data Center 2025: Closer to the Edge, industrija data centara zabeležila je veliki pomak prema ekonomičnosti koju pokreću hyperscale operateri i pružaoci usluga pohranjivanja, u isto vreme približavajući uklanjanje topline serverima kroz zadnja vrata i tečne sisteme hlađenja dizajnirane za pružanje podrške stalcima visoke gustine uobičajenim u računarskim objektima visokih performansi (HPC). Više od 800 stručnjaka za data centre koji su učestvovali u anketi, 42% očekuje da će potrebe za hlađenjem u budućnosti ispuniti mehanički sistem, dok 22% kaže da će ih ispuniti hlađenje tečnošću i spoljašnjim vazduhom, što je rezultat sve ekstremnije gustine stalaka.

Pročitajte i:  Data centar trendovi 2024.

Za više informacija o najnovijim dostignućima tehnologije upravljanja toplotom širom EMEA-e, pridružite se Vertiv Cooling Innovation Forumu 10. decembra besplatnom registracijom na ovom linku. Ukoliko želite da saznate više o tome kako Vertiv može da pomogne vlasnicima i operaterima data centara da se nesmetano razvijaju, posetite www.Vertiv.com/SWC.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: