Verzije browsera više nisu važne

Skoro svaki web browser, bilo da je u pitanju Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox ili Apple Safari, dobija redovna ažuriranja verzije.

PCPress.rs Image

Šta je uopšte u tom broju?

Ova ažuriranja navodno dolaze sa novim funkcijama — neke bolje od drugih — ali da li je broj verzije uopšte više bitan? Istina je da većina web browsera dobija prilično česta ažuriranja verzija. Na primer, Google Chrome dobija broj verzije svake četiri nedelje. Microsoft Edge i Mozilla Firefox dele isti ciklus izdavanja, dok je Apple Safari u malo sporijem rasporedu. Da li je to više potrebno?

Najveći razlog zašto su verzije browsera postale nevažne je to što se funkcije zapravo ne isporučuju kada su navodno spremne. Chrome je daleko najveći prestupnik kada je ovo u pitanju. Google redovno najavljuje nove funkcije Chrome browsera zajedno sa ažuriranjima verzija i one jednostavno… nikada ne dolaze. Na primer, praćenje cena je najavljeno za Chrome u decembru 2022. U vreme pisanja, od tada su bile tri ažurirane verzije, a funkcijea oš uvek nije svima dostupna. I ovo nije bila neka funkcija primećena na beta kanalima – objavljena je na zvaničnom Google blogu. Koja je svrha objavljivanja ako nije bilo spremno za sve?

Pročitajte i:  Kako ponovo otvoriti zatvoreni tab u Google Chrome-u?

Govoreći o beta kanalima, to je još jedan razlog zašto su brojevi verzija izgubili značenje. Funkcije se redovno pojavljuju u beta i canary verzijama browsera, a zatim im treba čitava večnost da se pojave ili nikada ne dođu do stabilnog izdanja. Ovo je veći problem sa Chrome-om i Edge-om nego sa drugim browserima.

Očigledno, to je neka poenta da imate više kanala – da biste testirali funkcije pre nego što ih pustite svima – ali to stvara konfuziju. Funkcije izgledaju čiste i uglađene, tehnološke web stranice pišu članke o njima, a onda je igra čekanja da se vidi da li će zaista stići.

Svi ovi desktop browseri takođe imaju mobilne verzije koje obično prate isti ciklus izdavanja broja verzije. Međutim, postoje ogromna neslaganja između platformi. Praćenje cena u Chrome-u je još jedan dobar primer ovoga. Chrome za Android je dobio funkciju praćenja cena u decembru 2021. Trebala je puna godina da Chrome-u za desktop računar dobije tu funkciju — iako tehnički imaju iste brojeve verzija. U ovom slučaju, nema mnogo smisla koristiti istu numeraciju verzija za različite platforme.

Pročitajte i:  Kako preuzeti Google Chrome ili Microsoft Edge na Mac računaru

U ovom trenutku, brojevi verzija za mnoge browsere postaju veoma visoki. Chrome, Firefox i Edge su već prošli verziju 110. Da li zaista nešto znači biti na verziji 110 ili 111? Karakteristike su ono što je važno i više ne izgledaju posebno povezane sa brojevima verzija.

Vreme je da brojevi verzija polako postanu prošlost. Konzistentna ažuriranja su važna za bezbednost, ali ona se već dešavaju bez povećanja broja glavne verzije. Bez obzira da li koristite Chrome 110, 111 ili 112, nema velike razlike u iskustvu.

Izvor: Howtogeek

Facebook komentari: