Veštačka inteligencija i potrošačka elektronika

Razvoj veštačke inteligencije nema za cilj primenu koja bi bila dostupna samo visokostručnom osoblju. AI je prisutan u brojnim smartfonima, a uskoro će naći široku primenu i u svakodnevnom životu. Da vidimo šta obećava LG!

PCPress.rs Image

LG Electronics je dugogodišnji lider u proizvodnji pametnih kućnih uređaja – frižidera, veš‑mašina, robotskih usisivača, klima‑uređaja… Najnoviji modeli tih uređaja zasnovani su na primeni veštačke inteligencije, pa je ova poznata kompanija iz Južne Koreje razvila sopstveni čip baziran na veštačkoj inteligenciji (AI Chip).

Mobilna veštačka inteligencija

U nekoliko poznatih svetskih kompanija (Apple, Google, Huawei) već su razvijeni AI čipovi koji se ugrađuju u pametne telefone, a na tom razvoju rade i Samsung, Intel i mnogi drugi. Najpre je, u drugoj polovini 2018. godine, na sajmu IFA, predstavljen prvi 7‑nanometarski AI čip Kirin 980, proizvod kompanije TSMC, ugrađen u smartfone kompanije Huawei, gde je za AI funkcije zadužena dvostruka jedinica neuronske mreže Dual NPU.

Gotovo u isto vreme predstavljen je i čipset A12 Bionic, ugrađen u Apple‑ove modele iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR. Zasnovan je, kao i prethodni model, na mašinskom učenju u realnom vremenu, sa unapređenom Neural Engine funkcijom za veštačku inteligenciju.

PCPress.rs Image

Pamet za kućne uređaje

Za razliku od pomenutih, kompanija LG proširuje AI primenu na uređaje potrošačke elektronike. Brend veštačke inteligencije u potrošačkoj elektronici u LG‑ju nosi naziv ThinQ. Prvi put je predstavljen 2017. godine, a na najvećem sajmu potrošačke elektronike CES 2018 lansiran je niz proizvoda pod nazivom LG ThinQ. Taj trend je nastavljen do kraja 2018. s pametnim mobilnim telefonima LG V30 S ThinQ i G‑7 ThinQ. Tim modelima pridružuju se u 2019. i novi, unapređeni modeli G‑8 ThinQ i V50 S ThinQ.

ThinQ tehnologija je dizajnirana sa idejom otvorenosti, pa podržava Android i Linux platforme. Takođe, od marta 2018. funkcioniše i LG‑jeva otvorena softverska platforma na bazi veštačke inteligencije webOS, kao i pametne mreže na bazi veštačke inteligencije. Na primer, povezivanje zasebnih jedinica u inteligentne sisteme (Robot Service Delivery Platform – RSDP) sistematski koordinira ono što više robota vidi, čuje i uči. Pametnom mrežom može se poboljšati i efikasnost energetskog ekositema, počev od proizvodnje energije, preko skladištenja, pa do potrošnje.

Pročitajte i:  Može li AI da bude urednik vesti?

Najnovija LG‑jeva ostvarenja u ovoj oblasti predstavljena su na sajmu potrošačke elektronike CES 2019. U svom uvodnom govoru („Veštačka inteligencija za još bolji život“), predsednik i tehnološki direktor kompanije dr I. P. Park predstavio je viziju budućnosti kompanije LG u vezi s razvojem veštačke inteligencije. Zanimljivo je da je robot CLOi Guide Bot, kao prvi robot koji je aktivno učestvovao u uvodnom govoru na CES‑u, nastupio zajedno sa dr Park‑om.

PCPress.rs Image

Tom prilikom predstavljene su inovacije u ovoj oblasti – najnoviji čip veštačke inteligencije za kućne uređaje, kao i samozaceljujuće mašine koje automatski detektuju i popravljaju sopstvene kvarove. Najnoviji AI čip kompanije LG predstavljaće mozak LG‑jevih proizvoda pametne kućne elektronike i biće odgovoran za izvršenje svih procesa vezanih za veštačku inteligenciju.

LG Deep ThinQ tehnologija

Proizvodi LG‑jevog ThinQ brenda su sposobni da komuniciraju međusobno, a imaju i ugrađenu LG‑jevu deep learning tehnologiju u cilju boljeg razumevanja potreba i navika svojih korisnika. Tako je formirana kombinacija ThinQ i deep learning tehnologija u LG‑jevu DeepThinQ tehnologiju. Uređaji s tom tehnologijom imaju „mozak“ kako bi mogli da predviđaju potrebe svojih korisnika i u skladu s tim prilagođavaju svoje ponašanje (funkcionisanje). Oni treba pre svega da budu u stanju da razumeju svrhu i nameru svake komande koju korisnik zada, a da bi se to ostvarilo, mora se razviti visok nivo interakcije uređaja s korisnikom.

Pojam dubokog (strukturnog, hijerarhijskog) učenja uvela je 1986. Rina Dechter, profesorka kompjuterskih nauka na Univerzitetu Kalifornija, Irvin. Zasniva se na AI neuronskoj mreži koja imitira veze neurona i mreža u čovekovom mozgu. To je metoda mašinskog učenja bazirana na učenju reprezentacije podataka. Koristi višeslojne nelinearne procesorske jedinice za ekstrakciju i transformaciju oblika. Svaki sledeći sloj uzima kao ulaz izlazne elemente prethodnog. Primenjuje se kod računarskog vida, prepoznavanja govora, obrade prirodnih jezika i zvuka, u bioinformatici i drugim oblastima.

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

PCPress.rs Image

LG Neural Engine

Zvanični naziv novog LG‑jevog AI čipa je LG Neural Engine, što predstavlja asocijaciju na neuronsku mrežu čovekovog mozga. AI čip sadrži i dodatne komponente koje će doprineti pametnijem ponašanju kućnih uređaja. Tu je, pre svega, vizuelna inteligencija za bolje prepoznavanje i razlikovanje prostora, objekata, lokacije i korisnika, a zatim i glasovna inteligencija za precizno prepoznavanje glasova i drugih zvukova. Obezbeđuje izuzetno kvalitetnu obradu slike, a poseduje i mogućnost detektovanja fizičkih i hemijskih promena u okruženju, kao i mogućnost prilagođavanja svojih funkcija tim promenama.

Zanimljivo je da će LG AI čip moći da funkcioniše samostalno, bez mrežne konekcije. Na osnovu svih prikupljenih podataka i njihove obrade prepoznavaće emocije i ponašanje korisnika, kao i čitav kontekst situacija u okruženju. Za simultanu lokalizaciju i mapiranje koristiće napredni sistem Simultaneous Localization and Mapping (SLAM). Na primer, pri kretanju robota to je vodeći sistem za kontrolu kretanja sa izbegavanjem prepreka.

LG Neural Engine poseduje i napredan sistem za zaštitu podataka korisnika. Bezbednosni podsistem podrazumeva više nivoa sigurnosti, tako da se obrada podataka koja ne zahteva visok nivo bezbednosti obavlja u opštoj zoni (niži sigurnosni nivo), dok se obrade koja zahtevaju viši nivo bezbednosti obavljaju u posebnoj hardverski implementiranoj sigurnosnoj zoni (viši nivo sigurnosti).

Usmereno ka potrošaču

LG Deep ThinQ tehnologija ugrađena je u najnovije modele LG OLED i Super UHD televizora za 2019. godinu, koja je nedavno otpočela sa prodajom, i koja će podržavati glasovnog asistenta Amazon Alexa. Ta aplikacija biće dostupna na svim NanoCell i OLED 4k modelima. Na taj način, glasovnim komandama moći će da se upravlja raznim funkcijama televizora – glasovna kontrola i prepoznavanje sa udaljenosti, komande za izbor sadržaja, kanala…

Pročitajte i:  Prvi streaming servis za serije i filmove koje pravi AI

PCPress.rs Image

Frižider s Deep ThinQ tehnologijom LG InstaView analizira navike korisnika i u uobičajeno vreme preduzima odgovarajuće operacije ili podešava sistem u skladu s temperaturom okruženja. Tehnologija je primenjena i kod pametnih robota za kućnu i poslovnu primenu, na primer, kod LG CordZero R9 usisivača koji uči o svim karakteristikama prostora u kome se kreće.

Veš‑mašine sa ovom tehnologijom (LG TWINWash) aktiviraju se glasovnim komandama, a i same se oglašavaju ako ste stavili premalu količinu praška ili napravili neki drugi propust, dok su klima‑uređaji (LG Dualcool ThinQ Stand Invertor air condition) takođe sposobni da reaguju na glasovne komande iz bilo koje prostorije u stanu, prepoznaju prostor i u skladu sa informacijama od različitih senzora menjaju pravac, u zavisnosti od toga koliko su korisnici udaljeni od njih.

PCPress.rs Image

Razvoj veštačke inteligencije za primenu u svakodnevnom životu LG je proširio i na možda najuzbudljiviju oblast – automobile. Dolazi vreme kada će automobili voziti sami, a čovek će biti tek putnik… koji nekako treba da potroši tako dobijeno vreme. Zato se kabine automobila postepeno transformišu u sale za sastanke, butike za šoping ili bioskopske sale. Sedišta u tim automobilima biće pametna, a LG ih razvija u saradnji s poznatim proizvođačem automobilskih sedišta Adient.

Kako je pri predstavljanju ovih tehnologija izjavio dr Park, LG planira i dalji razvoj Deep ThinQ tehnologije kroz saradnju s univerzitetima i istraživačkim laboratorijama. Na taj način kompanija će poboljšati tri ključna stuba svoje strategije za veštačku inteligenciju – razvoj, povezivanje i otvaranje, i svojim korisnicima obezbediti poboljšano iskustvo za bolji život.

Autor: Nadežda Veljković

Facebook komentari: