Veštačka inteligencija koja kreira i edituje fotografije

Izrada renderovanih fotografija i njihovo ručno editovanje traje satima ukoliko želite da postignete iole kvalitetne rezultate. Istraživači sa MIT-a i iz IBM-a menjaju to iz korena. Oni su napravili veštačku inteligenciju koja je u stanju da „od nule“ generiše slike fotografskog kvaliteta, ili da inteligentno edituje postojeće objekte na njima.

PCPress.rs Image

Alat koji je nazvan GANpaint Studio omogućava korisnicima da na fotografiji obeleže deo koji žele da promene, kao i koji objekat žele da postave ili uklone sa tog mesta, a rezultati će biti vidljivi već za nekoliko trenutaka. Iako se za sada radi samo o „proof-of-concept“ softveru, istraživači se nadaju da će GANpaint Studio jednog dana moći da na isti način edituje i video klipove.

Tokom razvoja softvera, istraživači su uspeli da nauče sistem da prepoznaje neka jednostavna pravila – kao da se vrata i prozori ne mogu staviti na nebo. Program inače koristi GAN, set neuralnih mreža koje su razvijene da se međusobno nadopunjuju – na taj način one otkrivaju međusobne veze između objekata, što pomaže odluci gde koji objekat može da se prikaže. Istovremeno ovaj softver pomaže naučnicima da prepoznaju lažne fotografije.

Pročitajte i:  Google objavljuje „otvorene“ AI modele

Ukoliko želite da vidite kako ovaj softver radi, online demo verziju možete da probate ovde.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,