Veštačka inteligencija kreira nova radna mesta

Mračni scenariji u kojima vojske robota otimaju hleb ljudskim radnicima izgleda više nisu u trendu, te neki stručnjaci tvrde da potražnja za ljudskim radnicima raste, a baš zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, budući da je kompanijama potrebno sve više osoblja koje se razume u nove tehnologije.

PCPress.rs Image

I dok je o potencijalno negativnim uticajima veštačke inteligencije raspravljano mnogo puta, naučnici sada očekuju da ova kreira nova radna mesta u nekim sektorima. Kompanije tako zapošljavaju stručnjake koji nadgledaju procese implementacije novih tehnologija, te tako, kako se tvrdi, pozitivno utiču na broj radnih mesta. Predviđa se da će emocionalna inteligencija u budućnosti biti jedan od ključnih faktora kada su u pitanju poslovi koje obavljaju ljudi, a da će roboti uglavnom preuzimati fizičke poslove, te one koji imaju visok nivo rizika za obične radnike.

Ljudi će tako nastaviti da vladaju u oblastima koje zahtevaju naročite veštine, a poput umetnosti i zabavne industrije, te u svim oblastima koje zahtevaju takozvani „ljudski element,“ a poput prodaje i marketinga, budući da je u okviru njih neophodno poznavanje ljudske prirode koje roboti nemaju.

Pročitajte i:  Kome treba AI četkica za zube?

PCPress.rs Image

Na kraju se čini da će, kao i obično, stradati samo fizički radnici, te oni koji obavljaju repetativne poslove, i da će na ceni biti oni koji imaju određene talente, što donekle ipak zabrinjava, budući da je ipak najveći procenat onih čija bi mesta mogli da zauzme jeftinija mehanička radna snaga.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: